Aktuelno 5

16.05.2024.

7:53

Odlučeno: Gasi se 3G mreža u celoj državi

Australijska uprava za komunikacije i medije (ACMA) je saopštila da će u potpunosti ugasiti 3G mreže u ovoj državi.

Izvor: Klix.ba

Odlučeno: Gasi se 3G mreža u celoj državi
This Lama / Shutterstock

Podeli:

TPG Telecom (poznat i kao Vodafone) već je isključio svoju 3G mrežu,a dva preostala operatera će to učiniti za tri i po meseca. U kratkom saopštenju objavljenom na internet stranici je navedeno da će Telstra i Optus ugasiti svoje mobilne mreže ove godine. Telstra će to učiniti 31. augusta, a Optus nekoliko dana kasnije.

ACMA je podsetila korisnike da 3G uređaji neće biti funkcionalni, odnosno da neće moći da šalju poruke i uspostavljaju pozive pa čak ni da pozivaju broj hitne pomoći.

Oni s 4G uređajima koji još uvek uspostavljaju glasovne pozive preko 3G mreže (telefoni koji nemaju podršku za VoLTE) takođe će biti pogođeni. Korisnicima se savetuje da kontaktiraju svog operatera za dalja uputstva. Prema ACMA-i, većina rizičnih uređaja su zapravo stariji 4G uređaji kupljeni u inostranstvu.

Australijsko udruženje za mobilne komunikacije (AMTA) je naglasilo da će svi 3G uređaji, ne samo telefoni, biti obuhvaćeni gašenjem 3G mreže. To uključuje tablet uređaje, pametne satove, EFTPOS mašine (terminale za kartice), medicinske alarme i druga lična rešenja za hitne slučajeve.

AMTA je pozvala korisnike da odmah poduzmu mere i pređu na novija rešenja kako bi sprečili prekide usluge. Osim toga, postoji zvanični program za besplatno recikliranje starih mobilnih uređaja, koji će definitivno morati da se odbace nakon gašenja 3G mreža.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: