"Papa je ugrožen"

Stručnjaci za infektivne bolesti izrazili su zabrinutost zbog predstojeće posete poglavara Rimokatoličke crkve, pape Franje Iraku.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia
Foto: Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Razlog za strah je rastući broj zaraženih koronavirusom u toj zemlji i mogućeg velikog okupljanja Iračana koji će želeti da vide papu.

Kako danas prenosi agencija AP, niko ne želi da kaže Franji da otkaže posetu, a iračka vlada je veoma zainteresovana da pokaže relativnu stabilnost u zemlji i ugosti papu.

Poseta koja će trajati od 5. do 8. marta, trebalo bi da pruži duhovnu podršku iračkim hrišćanima i doprinese naporima Vatikana da izgradi mostove sa muslimanskim svetom.

Međutim, sa čisto epidemiološkog stanovišta papina poseta Iraku u vreme pandemije koronavirusa nije preporučljiva, ocenili su zdravstveni stručnjaci.

Zabrinutost je povećana pošto je danas saopšteno da je ambasador Vatikana u Iraku, koji treba da prati Franju tokom cele posete, zaražen koronavirusom i sada je u izolaciji.

Ambasada Vatikana saopštila je da ambasador, nadbiskup Mitja Leskovar ima blage simptome i da nastavlja da se priprema za papinu posetu.

Stručnjaci su upozorili da su ratovi, ekonomska kriza i odlazak građana ugrozili zdravstveni sistem u Iraku. Studije su pokazale da u Iraku vlada i novi soj korona virusa koji se prvi put pojavio u Velikoj Britanji.

Organizatori posete obećali da će nadgledati poštovanje mera protiv epidemije koronavirusa od nošenja maske, držanja fizičkog odstojanja do ograničenog broja ljudi na skupovima.

Vatikan je takođe saopštio da će preduzeti mere predostrožnosti.

Papa (84), njegova pratnja iz Vatikana u kojoj će biti 20 osoba i oko 70 novinara koji prate posetu, primili su vakcinu protiv koronavirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 451 idi na stranu