Petak, 18.12.2020.

14:36

"Kontingent Fajzer vakcina u Srbiji sledeće nedelje" VIDEO

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa u Srbiji održao je konferenciju za medije. Građani su na konferenciji upozoreni da ne rade testove sami.

Izvor: B92

Printskrin/ TV B92

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković na početku konferencije izneo je podatke o novozaraženima i preminulima u Srbiji.

On je rekao da je najveći broj i dalje u Beogradu, 1.364, a slede Novi Sad sa 250 i Niš sa 182 nova slučaja.

Gojković je rekao da se na jutrošnjoj sednici analizirala trenutna situacija. On je ponovio da će sve mere koje su do sada bile na snazi ostati do daljeg.

Jedina novina je što će od 20. decembra putnici morati da imaju PCR test za ulazak u Srbiji ne stariji od 48 sati, što je prethodno i usvojila Vlada Srbije.

"Uspeli smo da tu krivu zaravnamo. U zavisnosti od daljeg broja novozaraženih, razmatraćemo i restriktivnije i blaže mere, u zavisnosti od situacije", rekao je dr Gojković.

On je ponovio da će se izvesno od ponedeljka relaksirati mere kada su u pitanju kulturne ustanove.

"Problem su zaposleni u tim ustanovama, što se publike tiče, ako poštuju sve mere, veoma je mala mogućnost zaražavanja", naveo je Gojković.

Dr Gojković građanima je uputio poseban apel da ne rade sami antigenske testove.

Kako je rekao, postoji mogućnost da se bris ne uradi dobro, a može doći i do povrede prilikom uzimanja brisa ako to ne radi stručno lice.

"Vakcina stiže sledeće nedelje"

"Očekujemo da prvi kontingent Fajzer vakcine stigne sledeće nedelje, kada će biti poslata na ispitivanja u našim laboratorijama", naveo je Gojković.

Kako je rekao, nakon toga će vakcina moći na zakonski način da se ponudi građanima.

On je dodao da će u Srbiju postepeno dolaziti i druge vakcine.

Gojković je istakao da je Srbija jedna od prvih pet zemalja koja je potpisala ugovor sa Fajzerom. U Srbiju najpre stiže 5.000 vakcina, a 10.000 bi trebalo da stigne do kraja godine. Zaitm, u prvom kvartalu naredne godine u Srbiju stiže 350.000 vakcina, a ukupno po ugovoru u Srbiju stiže 1.800.000 doza vakcina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: