Ponovo rat u Nagorno-Karabahu? Azerbejdžan otvorio vatru; Reagovala Rusija

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su azerbejdžanske snage ponovo pokrenule borbena dejstva u Nagorno-Karabahu.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA-EFE/MANDATORY CREDIT
Foto: EPA-EFE/MANDATORY CREDIT

"Azerbejdžanske snage su 12. decembra obnovile borbena dejstva u pravcu naselja Stari Taglar i Hceberd“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je vojska Nagorno-Karabaha, s tim u vezi, preduzela sve neophodne korake.

Za sada nije poznato da li ima stradalih u borbenim dejstvima.

Takođe, po ovom pitanju se za sada nije oglasila azerbejdžanska strana.

Inače, kako podsećaju ruski mediji, ova dva mesta u Nagorno-Kaarabahu su enklave i jedine nisu pod kontrolom azerbejdžanske vojske.

Podsetimo, Azerbejdžan i Jermenija su uz posredstvo Rusije postigle primirje 10. novembra i tada su u potpunosti obustavljena sva borbena dejstva.

U skladu sa mirovnim sporazumom koji je potpisan u Moskvi, pored prekida vatre dogovorena je i razmena zarobljenika.

Rusija prijavila prvo kršenje sporazuma o prekidu vatre

Sporazum o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu prekršen je prvi put otkako su obuzdana neprijateljstva sukobljenih strana i otkako su u regionu raspoređene ruske mirovne trupe, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ministarstvo je saopštilo da se incident dogodio juče, u okrugu Hadrut, prenosi TAS S.

Ruske mirovne snage nastavljaju sa svojom misijom u Nagorno-Karabahu, a 24-časovni nadzor poštovanja sporazuma sprovodi se sa 23 osmatračnice, navodi se u saopštenju ministarstva.

Predsednik Azerbejdžana zapretio potpunim uništenjem jermenskih snaga

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev zapretio je danas da će gvozdenom pesnicom slomiti jermenske snage, posle uzajamnih optužbi dve strane za kršenje mirovnog sporazuma kojim je okončan žestok šestonedeljni sukob oko oblasti Nagorno-Karabah.

"Jermenija ne bi trebalo da počinje sve ispočetka. Mora da bude veoma oprezna i da ne planira nikakvu vojnu akciju. Ovaj put ćemo ih uništiti u potpunosti. To ne sme da bude tajna ni za koga", rekao je Alijev.

Zvaničnici Nagorno-Karabaha, azerbejdžanske oblasti pod kontrolom jermenskih separatista, naveli su da je vojska Azerbejdžana sinoć započela napad u kojem su ranjena tri službenika tog regiona.

Ruski mirovnjaci koji nadgledaju sprovođenje sporazuma u Nagorno-Karabahu prijavili su da je juče prekršeno primirje u regionu Gadrut, a Ministarstvo odbrane Rusije u današnjem izveštaju nije navelo koja strana je prekršila sporazum.

Potom je Ministarstvo odbrane Jermenije optužilo vojsku Azerbejdžana da je danas izvela napad na jugu Nagorno-Karabaha.

Alijev je reagovao, okrivivši Jermeniju za nove sukobe.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana navelo je večeras da su njegove snage osujetile jermenske "provokacije" i obnovile primirje.

Novi sukobi označavaju prvo značajno kršenje mirovnog sporazuma postignutog 10. novembra uz posredstvo Rusije.

Prema tom sporazumu, Azerbejdžan je povratio kontrolu nad delovima Nagorno-Karabaha i okolnim teritorijama u kojima su jermenske strane bile na vlasti od 1994. godine, kada je okončan rat dve strane.

Tokom 44 dana borbi započetih krajem septembra poginulo je više od 5.600 ljudi, a Jermenija je bila primorana da prihvati mirovni sporazum nakon što je vojska Azerbejdžana prodrla duboko u teritoriju Nagorno-Karabaha.

Rusija je u tom regionu razmestila oko 2.000 mirovnjaka koji će najmanje pet godina nadgledati sprovođenje sporazuma i organizovati povratak izbeglica.

Mirovni sporazum bio je veliki šok za građane Jermenije, gde su počeli masovni protesti čiji učesnici traže ostavku premijera Nikola Pašinijana.

On odbija da se povuče i tvrdi da je mirovni sporazum gorak, ali neophodan potez kojim je Azerbejdžan sprečen da preuzme kontrolu nad celim Nagorno-Karabahom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 584 idi na stranu