Danska i Holandija podržale veto Bugarske za Skoplje?

Sofija -- Danska i Holandija su države članice koje su podržale veto Bugarske za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU, tvrdi bugarski list 24 časa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, tampatra@hotmail.com
Foto: Depositphotos, tampatra@hotmail.com

Kako prenosi portal a1on, bugarski list tvrdi da nema spornih pitanja oko Severne Makedonije, ali da postoji veliko suprostavljanje u EU oko pregovarački okvir sa Albanijom.

Ambasadori zemalja članica EU sastaće se sedmog decembra kada će biti ponovo razmatrano pitanje o otvaranju pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom, a dan nakon toga će biti održan i sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica EU na kome će se takođe diskutovati i procesu pregovora sa Severnom Makedonijom.

Pre dva dana je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji zatražio od makedonskih vlasti da ulože napore u cilju pronalaženja rešenja sa Bugarskom.

Bugarska je pre nekoliko nedelja blokirala početak pristupnih pregovora EU sa Severnom Makedonijom, zbog, kako tvrde bugarski vlasti, nesprovođenja međudržavnog sporazuma od strane makedonskih vlasti koji je potpisan 1. vgusta 2017. godine.

Inače Sofija zahteva od vlasti u Skoplju da odustanu od pretenzija prema makedonskoj manjini u Bugarskoj, da se u dokumentima EU ne navodi makedonski jezik, već jezik prema Ustavu Republike Severne Makedonije, kao i da u pregovaračkom okviru bude sadržan putokaz sa preciznim vremenskim odrednicama u sprovođenju međudržavnog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 584 idi na stranu