"Bajden nije 'srbomrzac', trenutno"

Ukoliko Srbija želi da okrene novi list, Amerika će biti spremna na to, ocenjuje američki general u penziji Džon Alen.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images/Tom Brenner
Getty Images/Tom Brenner

Gostujući u podkastu Centra za evropske politike, Evropske priče, Alen je rekao da smatra da Beograd sada, na početku mandata Džo Bajdena, ima mogućnosti da ostvari dobar odnos sa Vašingtonom.

U tom kontekstu poručio je da Srbija treba da prestane da na Bajdena gleda kao na "srbomrzca" i da radi na tome da javnost nema takav stav.

"Bajden sigurno to trenutno nije. Ukoliko Srbija želi da okrene novi list, Amerika će biti spremna na to", rekao je Alen, inače predsednik američke NVO Brukings.

On smatra i da će administracija novog američkog predsednika nastaviti da podržava ekonomsku normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, ali i da će se truditi da se taj odnos "prelije" i na politički nivo.

Amerika i EU imaju zajedno veoma značajnu ulogu u tom kontekstu, kaže Alen, navodi se u saopštenju CEP.

Alen je dodao i da će SAD snažnije pomagati državama da otklone prepreke ka konsolidaciji demokratije, što znači, kaže on, da Amerika neće diktirati politiku Srbiji, ali će Srbija više biti "pod lupom" kada je u pitanju vladavina prava i demokratija, kao i kada se radi o njenim političkim odnosima sa zemljama koje krše ljudska prava, poput Kine.

Ako takvo delovanje značajno odstupa od osnovnih principa koje Amerika zastupa, to će na višestruk način definisati odnos Amerike prema Srbiji.

Kada se radi o svetskoj sceni, Alen kaže da će Evropska unija i SAD svakako mnogo više sarađivati.

"Amerika će imati mnogo posla kako bi povratila svoj uticaj u svetu", rekao je on i dodao da će pitanje ljudskih prava ponovo postati suština američke spoljne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 584 idi na stranu