Turska optužuje Grčku

Turska i pojedine organizacije za ljudska prava optužuju Grčku za masovne deportacije migranata bez pristupa proceduri za dobijanje azila.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/AleksTaurus
Ilustracija: Depositphotos/AleksTaurus

Ubrzo nakon što su stigli na grčko ostrvo Lezbos, grupa avganistanskih migranata kaže da su izgubili nadu u novi život u Evropi kad su ih grčke vlasti pokupile, maltretirale, strpale u čamce za spasavanje i vratile u more.

Novinari Asošiejted presa obišli su obalsku stražu, koju je organizovala turska vlada, patrolnim brodom koji je 12. septembra spasao 37 migranata, uključujući 18 dece, sa dva narandžasta čamca za spasavanje u Egejskom moru. Dve druge medijske organizacije, koje su bile na sličnom putovanju koje je organizovala turska vlada, iste nedelje bile su svedoci sličnih scena.

"Uzeli su nam telefone i rekli da će autobus doći i odvesti nas u kamp", rekao je Omid Husein Nabizada na turskom jeziku i dodao, "ali pokupili su nas i prebacili u čamac i ostavili na moru".

Turska, koja je prihvatila oko 4 miliona izbeglica, optužuje Grčku za obimne deportacije migranata bez pristupa proceduri za dobijanje azila, što je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Ona je takođe optužila Evropsku uniju da žmuri na očiglednu zloupotrebu ljudskih prava.

Turska obalska straža je saopštila da je samo ovog meseca spasla više od 300 migranata "koje su grčke vlasti vratili nazad u turske vode".

Pozivajući se na, kako kažu, verodostojne izveštaje, međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava više puta su tražile da se sprovede istraga.

Grčka, koja se nalazi na jugoistočnoj granici EU i koja je podnela je najveći teret migracionih tokova iz Turske, negira navode Ankare i optužuje je da naoružava migrante.

Turska je u martu zapretila da će pustiti migrante u Evropu i proglasila svoje granice sa EU otvorenim. Posle toga je hiljade migranata nagrnulo na granicu sa Grčkom što je dovelo do haosa i nasilja.

Granica Turske sa članicom EU Bugarskom uglavnom nije bila pogođena odlukom Turske o otvaranju granica. Grčka je tada zatvorila svoju granicu i obustavila prijave za azil na mesec dana.

Grčka obalska straža saopštila je da njihove kolege iz Turske često prate čamce koji krijumčare migrante do Grčke i pokazala video-snimke kao dokaz koji potkrepljuje ove tvrdnje.

Ona navodi da, prema sporazumu o suzbijanju migracionih tokova sklopljenom između EU i Turske 2016. godine, Ankara ima obavezu da zaustavi ilegalni ulaz u Grčku.

Grčka i Turska se decenijama spore oko nekoliko teritorijalnih pitanja, a tražioci azila našli su se usred ovog geopolitičkog konflikta.

Tenzije su dramatično porasle tokom leta zbog pitanja pomorskog prava u regionu istočnog Sredozemlja što je dovelo do straha od izbijanja rata.

Obe strane su rasporedile ratne brodove, dok su turski istraživački brodovi tragali za naftom i gasom u vodama gde Grčka i Kipar polažu ekskluzivna ekonomska prava.

Lideri EU razmatraće uvođenje sankcija Turskoj zbog njenih postupaka na samitu koji će se održati 1. i 2. oktobra. Turska je ponovila pretnju da će pustiti migrante u EU ukoliko joj se uvedu sankcije.

strana 1 od 604 idi na stranu