"SAD imaju odgovornost vodeće sile i neće popustiti ni za milimetar"

SAD imaju odgovornost vodeće sile na Pacifiku i "neće popustiti ni za milimetar" drugim zemljama koje smatraju da imaju bolji politički sistem.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2020.

10:57

Maja Hitij/Getty images/Stuff

To je izjavio američki ministar obrane Mark Esper na Havajima.

Esper je izrazio nadu da će uspeti da privoli Kinu da poštuje međunarodne norme, iako zvanični Peking nastavlja sa agresivnom modernizacijom svojih oružanih snaga, preneo je Rojters.

Kina nije ispunila obećanja da će se povinovati međunarodnim zakonima, pravilima i normama i nastavlja svoju politiku širenja kineske moći u svetu, ocenio je Esper.

"Kako bi ubrzano ostvarilvala planove KP NR Kine, kineska armija nastavlja da sprovodi agresivnu vojnu modernizaciju u želji da postane globalna vojna sila do sredine ovoga veka", ocenio je Esper.

On je izrazio nadu da će saradnja sa Pekingom biti nastavljena s ciljem da se Kina vrati na kolosek i uskladi sa međunarodnim poretkom.

"Obaveza Amerike je da bude globalni predvodnik. Mi smo već dugo pacifička, tačnije indo-pacifička zemlja", zaključio je Esper.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: