Tramp će saopštiti da SAD odobravaju terapiju plazme protiv koronavirusa?

Američki predsednik Donald Tramp večeras će saopštiti da SAD odobravaju hitnu transfuziju krvne plazme osoba izlečenih od koronavirusa zaraženim pacijentima.

Izvor: B92

Nedelja, 23.08.2020.

23:25

Tramp će saopštiti da SAD odobravaju terapiju plazme protiv koronavirusa?
EPA/Shawn Thew

To su večeras preneli mediji u SAD i dodali da se ta terapija već koristi u zemlji.

Transfuzija plazme koja sadrži antitela omogućava pacijentu da brže eliminiše korona virus u svom organizmu i da ograniči dodatne simptome.

Iako je ta terapija pokazala odredjene rezultate, njena tačna efikasnost još je predmet raprave i predstavlja rizik od neželjenih efekata i prenosa infektivnog agensa.

"Plazma od rekonvalescenta verovatno deluje, ali to treba potvrditi kliničkim ispitivanjima, a ne to koristiti kao hitnu terapiju za teško obolele pacijente", rekao je pulmolog Len Horovic iz njujorške bolnice Lenoks hil.

Horovic smatra da bi bilo efikasnije da se ta plazma daje tokom prvih simptoma bolesti, ali to za sada nije slučaj.

Bela kuća je saopštila da će Tramp večeras saopštiti "veliki proboj u lečenju korona virusa", od kojeg je u SAD umrlo više od 176.000, a zaraženo skoro 5,7 miliona ljudi, preneo je Glas Amerike (Voice of America - VoA).

Portparolka Bele kuće Kejli Mekeneni je najavila da će ministar zdravlja Aleks Azar i šef Uprave za hranu i lekove Stiven Han prisustvovati Trampovom saopštenju.

Medjutim, američka agencija za lekova (FDA) već dozvoljava transfuziju plazme u odredjenim uslovima, u okviru kliničkih ispitivaanja i pacijentima u veoma teškom stanju.

Vašington post je preneo da je više od 70.000 pacijenata već dobilo plazmu od osoba izlečenih od korona virusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: