EU zapretila BiH zbog migranata

Sarajevo -- EU je zapretila da će preispitati pomoć Bosni za hiljade migranata blokiranih na njenoj teritoriji.

Izvor: Beta
Podeli

To je rečeno zbog toga što ne preuzima odgovornost za već ustanovljene prihvatne centre koje finansira EU.

Upozorenje je sadržano u oštrom pismu poslatom u ime EU komesarke za unutrašnje poslove Ilve Johanson guverneru bosanske severozapadne oblasti Krajine gde stigne većina migranata koji ulaze u zemlju.

Evropska komisija očekuje vlasti u BiH da poštuju vladavinu prava i ljudska prava, navodi se u pismu u koje je imao uvid AP.

"Ako toga ne bude Komisija će preispitati svoju pomoć u oblasti upravljanja migranatima", koju je Bosna dobijala do sada, navodi se u pismu datiranom 12. juna.

EU je do sada Bosni dala 60 miliona evra hitnih sredstava, uglavnom za šest migrantskih centara u kojima se trenutno nalazi preko 6.000 ljudi. Procenjuje se da još oko 1.500 drugih spavaju na divlje u nekoliko gradova u toj oblasti koja se graniči sa Hrvatskom, članicom EU.

Bosansko-hrvatska granica je i dalje jedna od glavnih tačaka ulaza ka severnoj Evropi pošto su druge vlade u regionu zatvorile druge putanje krajem 2017. Bosna je tako nevoljno postala najveće usko grlo na glavnoj ruti za hiljade migranata sa Bliskog istoka, Centralne Azije i Severne Afrike koji traže bolji život u Evropi.

Tokom cele 2017. u Bosni je zabeleženo 755 dolazaka migranata a 2019. ih je bilo 29.000.

Bosna stalno obećava da će odrediti dodatne odgovarajuće javne objekte za privremeni smeštaj migranata, navodi se u pismu i dodaje da su umesto toga lokalne vlasti nedavno počele da prete da će zatvoriti postojeće prihvatne centre, remeteći rad humanitarnih partnera EU.

"Tako zabrinjavajući događaji izazivaju vrlo ozbiljnu brigu oko poštovanja vladavine prava i ljudskih prava", dodaje se u pismu.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić rekao da migrantski kampovi treba da budu zatvoreni. On je danas rekao za AP da je njegova glavna odgovornost da štiti bezbednost građana BiH.

On je dodao da Krajina "ne može i neće nastaviti da snosi ceo teret migrantske krize", prenosi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 158 idi na stranu