Deca nekadašnjeg obaveštajca "taoci sopstvene zemlje"

Porodica Saada al Džabrija, nekadašnjeg visoko pozicioniranog obaveštajnog oficira Saudijske Arabije, u svojoj zemlji suočava se s progonom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ TOLGA BOZOGLU
EPA-EFE/ TOLGA BOZOGLU

To su tvrdnje nekadašnjih obaveštajaca zapadnih zemalja.

Al Džabri je godinama bio glavni posrednik u saradnji sa britanskim službom MI6 i drugim obaveštajnim službama zapadnih zemalja.

On je svojevremeno učestvovao u sprečavanju terorističke akcije Al Kaide čiji je cilj bio obaranje jednog putničkog aviona iznad Čikaga. Pre tri godine je pobegao uoči čistke koju je sproveo princ prestolonaslednik Mohamed bin Salman, praktično najmoćniji čovek u Saudijskoj Arabiji.

Prema rečima njegovog najstarijeg sina Kalida al Džabrija, sa kojim on danas živi u Kanadi, dvoje dece ovog obaveštajca koja su ostala u Saudijskoj Arabiji sada su taoci tamošnjih vlasti.

U izjavi za BBC, Kalid al Džabri je rekao da su njegov brat Omar i sestra Sara, stari 21, odnosno 20 godina, kidnapovani u zoru 16. marta pošto su ih je kreveta izvuklo oko 50 pripadnika saudijske službe državne bezbednosti, koji su, kako kaže, došli u 20 automobila.

Dom ove porodice u Rijadu je pretresen, memorijske kartice sistema za video-nadzor su oduzete, a brat i sestra su odvedeni u pritvorski centar i nije im dozvoljeno da komuniciraju sa bilo kime.

Protiv njih nisu podignute optužnice, niti je za njihovo hapšenje porodici dato bilo kakvo obrazloženje, tvrdi Kalid al Džabri. "Ne znamo ni da li su živi ili mrtvi", kaže on.

Kalid Al Džabri ipak smatra da saudijske vlasti otmicom žele da privole njegovog oca da se vrati i zemlju, gde ga, kako strahuje, čekaju hapšenje i zatvor.

"Mogu da izmisle kakve god hoće laži o njemu, ali je on nevin", kaže Kalid al Džabri za BBC, koji nije uspeo da dobije komentar saudijskih vlasti o ovom slučaju.

strana 1 od 516 idi na stranu