Žestoka borba SAD i Kine zbog naziva virusa

Peking -- Kina je izložena snažnim pritiscima zbog insistiranja državnog sekretara SAD Majkla Pompea da se koronavirus nazove "Vuhan virus".

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depostiphotos/Alan
Foto: Depostiphotos/Alan

Pompeo insistira na tom nazivu po gradu Vuhanu, u kome je virus otkriven.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang je danas ocenio da je reč o nastojanju da se Kina "žigoše" i diskredituje njen napor, a i da Pompeo pokušava da skrene pažnju i prebaci odgovornost.

"On ima veoma loše namere", rekao je Geng novinarima na dnevnom brifingu.

Geng je takođe branio kineske napore u suzbijanju virusa i negirao da traži odgovornost za epidemiju na drugom mestu.

Kina je optužena da je pokušala da ublaži informacije o epidemiji tokom rane faze, a neki od njenih diplomata otvoreno su usugerisali da je virus mogao da bude uvezen u Kinu iz Sjedinjenih Država.

Pompeov poziv da se koronavirus nazove "Vuhan virus" dat na virtuelnom sastanku ministara spoljnih poslova iz Grupe 7 vodećih industrijskih zemalja, rezultirao je njihovom odlukom da ne objave zajedničko saopštenje.

Svetska zdravstvena organizacija i drugi upozoravali su da virus u nazivu ne treba da sadrži geografsko poreklo zbog njegove globalne prirode, pa je čak i predsednik Donald Tramp odustao od termina koje je koristio - "kineski virus" ili "azijski virus", jer su kritičari rekli da podstiču diskriminaciju prema Azijcima i Amerikancima azijskog porekla.

strana 1 od 523 idi na stranu