"Iskoristili su primirje i sad prebacuju plaćenike. Naše strpljenje je pri kraju"

Turska i Vlada nacionalnog jedinstva Libije iskoristile su primirje u Libiji za prebacivanje plaćenika iz Sirije, izjavio Halifa Haftar.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Tanjug/Libyan Coast Guard via AP, File/Ilustracija
Foto: Tanjug/Libyan Coast Guard via AP, File/Ilustracija

"Turska i Vlada (Fajeza) Saradža iskoristile su privremeno primirje za prebacivanje većeg broja sirijskih plaćenika, turskih vojnika, terorista i oružja u Tripoli – preko mora i vazduha. To je kršenje primirja. Mi imamo pravo da reagujemo na ta kršenja", rekao je komandant Libijske nacionalne armije za Sputnjik.

On je dodao da Libijska nacionalna armija podržava ideju morske patrole evropskih država kako bi se sprečilo da Turska prebacuje oružje Vladi nacionalnog jedinstva u Tripoliju.

"EU treba da kontroliše isporuke oružja sirijskim i turskim plaćenicima-teroristima koji su stigli u Tripoli, preko Turske. Podržavamo organizovanje evropske morske patrole koja će omesti Tursku da nastavi sa dopremanjem oružja i plaćenika u Tripoli", izjavio je Haftar.

Italija smatra da bi efikasna mera za poštovanje embarga na isporuke oružja u Libiju moglo biti patroliranje vazdušnim prostorom u okviru misije EU.

Haftar je obećao da će Libijska nacionalna armija zaštititi Libijce od "turskih osvajača" u slučaju neuspeha pregovora u Ženevi.

"Kao što smo govorili, naše strpljenje je pri kraju zbog stalnih kršenja primirja grupa najamnika Erdogana i Saradža i zbog nepoštovanja obaveza koje su preuzete na Berlinskoj konferenciji", rekao je general.

strana 1 od 553 idi na stranu