Uprkos upozorenjima: Uvode se kamere za prepoznavanje lica u Londonu

Britanska policija počeće da koristi kamere za prepoznavanje lica u Londonu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ stnazkul
Ilustracija: Depositphotos/ stnazkul

Ovo se događa uprkos upozorenjima grupa za zaštitu ljudskih prava i vladine službe za nadzor u toj oblasti zbog narušavanja privatnosti.

Takve kamere su u Londonu prvi put korišćene tokom karnevala u četvrti Noting hil 2016. godine, a cilj njihovog postavljanja je da policija bude upozorena na osobe sa poternica.

"Tehnologijomn za prepoznavanje lica upravljaće obaveštajne službe, a biće raspoređene na posebnim lokacijama u gradu", saopštila je danas londonska policija, ističući da je ova novina ključna za borbu protiv nasilja.

U saopštenju se dodaje da će kamere biti jasno označene, kao i da će policajci građanima deliti letke, kako bi bili upoznati sa događanjima, prenosi Rojters.

Kamere za prepoznavanje lica već su postavljene u drugim britanskim gradovima i šoping centrima, ali je njihova upottreba izazvala zabrinuitost zbog mogućeg narušavanja privatnosti.

Protivnici te tehnologije izrazili su sumnji i u njenu preciznost.

Muškarac iz Kardifa tužio je prošle godine policiju Južnog Velsa, navodeći da su njegova ljudska prava prekršena kada su policajci upotrebili tehnologiju automatskog prepoznavanja lica dok je bio u kupovini.

Sud je presudio da je upotreba tehnologije legalna, ali je grupa za zaštitu građanskih prava Liberti podnela žalbu na tu odluku.

Evropska unija razmatra zabranu tehnologije prepoznavanja lica na pet godine, dok ne bude pronađen način da se spreče zloupotrebe.

strana 1 od 573 idi na stranu