Ceremonija obeležavanja 75. godišnjice oslobađanja Aušvica VIDEO

Ceremonija obeležavanja 75. godišnjice oslobađanja Aušvica biće održana danas u Memorijalnom centru Holokausta Jad Vašem u Jerusalimu.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.01.2020.

08:23

Ceremonija obeležavanja 75. godišnjice oslobađanja Aušvica VIDEO
Foto: Tanjug/Heidi Levine/Pool photo via AP

To mesto dokumentuje stradanja šest miliona Jevreja, a pored brojnih svetskih zvaničnika prisustvovaće joj i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pored predsednika Izraela Ruvena Rivlina 75. godišnjici oslobođenja jednog od najvećih nacističkih logora smrti, prisustvovaće i čelnici Rusije, Nemačke i Francuske Vladimir Putin, Frank Valter Štajnmajer i Emanuel Makron, britanski princ Čarls i potpredsednik SAD Majk Pens...

Od samog osnivanja 1953. godine Jad Vašemu, koji svedoči o jednom od najmračnijih poglavalja u istoriji čovečanstva, povereno je dokumentovanje istorije stradanja jevrejskog naroda za vreme Drugog svetskog rata, uz očuvanje sećanja i svedočanstava svake od šest miliona žrtava i prenošenje nasleđa Holokausta novim generacijama kroz arhive, biblioteke, škole, muzeje i priznanja "Pravednik medju narodima".

Osnovni cilj centra Jad Vašem koji je i svetski centar za dokumentaciju, istraživanje, obrazovanje i komemoraciju stradanja dve trećine ukupnog broja Jevreja u Holokaustu je uz čuvanje sećanja na žrtve i borba protiv antisemitizma.

Kako bi odali počast žrtvama Holokausta u Izrael je došlo 40 delegacjia na najvisem nivou.

Predsednik Srbije je na zgradi Predsedištva na Andrićevom vencu istakao zastavu sa Davidovom zvezdom zbog čega mu je Izrael izrazio zahvalnost.

U nacističkom logoru Aušvic od 1940. do 1945. godine ubijeno je milion i po ljudi - među njima više od milion Jevreja. Pored Jevreja stradalo je i više od 200.000 Poljaka, Rusa, Roma...

Godišnje taj nacistički logor smrti obiđe skoro dva miliona ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: