Obrt u Iranu: Povučeno saopštenje o uzroku pada aviona; "Ne damo crne kutije"

Ambasada Ukrajine u Iranu zamenila je saopštenje o uzrocima pada aviona u Teheranu u kojem se teroristički ili raketni napad isključuje kao uzrok nesreće.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi
Foto: Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

Pročitajte još:

Srušio se ukrajinski avion sa 176 ljudi, "nema preživelih" VIDEO/FOTO

Objavljen snimak pada ukrajinskog aviona u Iranu VIDEO

U padu ukrajinskog aviona poginuli Iranci, Kanađani, Ukrajinci, Šveđani, Nemci...

Ambasada je u novom saopštenju navela da se uzroci incidenta "razjašnjavaju", kao i da prethodna saopštenja o uzrocima nesreće "nisu zvanična".

"Informacije o uzrocima avionske nesreće razjašnjava komisija. Svako saopštenje koje se odnosi na uzroke nesreće pre odluke navedene komisije nije zvanično", kaže se u saopštenju.

U prvobitnom saopštenju na sajtu Ambasade, koje je uklonjeno, odbačen je teroristički napad kao mogući uzrok pada, uz navođenje da preliminarne informacije sugerišu na neispravnost motora.

Ukrajinski avion, koji se sa 176 putnika i članova posade srušio ubrzo po poletanju sa aerodroma u Teheranu, nije proglasio uzbunu. Avion se srušio samo nekoliko sati nakon što je Iran izveo raketni napad na dve baze u Iraku u kojima su smeštene američke snage, u znak odmazde zbog ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija.

Portparol iranske službe za saobraćaj Kasem Binijaz izjavio je da se jedan od motora na avionu zapalio. U avionu se nalazilo 167 putnika i devet članova posade, a poleteo je za Kijev, glavni grad Ukrajine.

Dve crne kutije pronađene su na mestu pada aviona, objavila je državna iranska televizija. Međutim, kako je izjavio načelnik iranske organizacije civilnog vazduhoplovstva Ali Abedzadeh, crne kutije neće biti predate proizvođaču aviona.

Neimenovani iranski zvaničnik je izjavio da su crne kutije oštećene, ali da se veruje da se podaci mogu očitati, navodi Rojters.

Istovremeno, Abedzadeh je rekao da za sada nije jasno u koju zemlju će Iran poslati crne kutije gde će podaci biti analizirani, javila je agencija Mehr, prenosi Independent.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je pozvao na uzdržavanje od "neproverenih verzija" povodom pada ukrajinskog putničkog aviona u Teheranu.

"Sve pozivam da se uzdrže od spekulacija i iznošenja neproverenih verzija nesreće pre objave zvaničnih izveštaja", kazao je Zelenski, prenosi Tas s.

U Ukrajini je oformljena Komisija koja će istražiti uzrok avionske nesreće.

strana 1 od 573 idi na stranu