Spasovski tehnički premijer Severne Makedonije

Aktuelni ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski biće tehnički premijer u takozvanoj Pržinskoj vladi zemlje.

Izvor: B92

Petak, 27.12.2019.

23:02

Spasovski tehnički premijer Severne Makedonije
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski

Prema prvim informacijama iz Izvršnog odbora vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM) prenose makedonski mediji.

Aktuelna ministarka za rad i socijalnu politiku Mila Carovska biće zamenica premijera.

Zaev je najavio da je njegova ostavka spremna, a prema rokovima, on bi trebao da je podnese 3. januara 2020. godine, i na taj dan Sobranje treba da izabere tehničku vladu tačno 100 dana pre prevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 12. april.

U takozvanoj Pržinskoj vladi resori unutrašnjih poslova i državne uprave vodiće kadrovi iz opozicije kao garanciju za sprovođenje fer i demokratskih izbora.

Ovo je drugi put nakon 2015. godine kada su organizovani parlamentarni izbori po pržinskom modelu, što je kasnije pretočeno u zakonsko rešenje, te 100 dana pre svakog parlamentarnog izbornog ciklusa u Severnoj Makedoniji mora da bude formirana tehnička vlada sastavljena od ministara iz vlasti i opozicije.

Politički lideri u toj zemlji krajem oktobra ove godine su se dogovorili da se raspišu prevremeni parlamentarni izbori pošto je Evropska unija odložila početak pristupnih pregovora o članstvu Severne Makedonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: