Simonović negira krivicu za paljenje imovine Jovanovića VIDEO

Beograd -- Donedavni predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović ponovio pred sudom da nema veze sa paljenjem imovine Milana Jovanovića, novinara "Žig info" portala.

Izvor: Tanjug
Podeli
JanPietruszka/depositphotos/Ilustracija
JanPietruszka/depositphotos/Ilustracija

Simonović se tereti da je druge optužene u ovom slučaju podstrekavao da u znak opomene zapale imovinu Milana Jovanovića, novinara portala "Žig info" 12. decembra 2018. godine.

On je detaljno opisivao svoj odnos sa Jovanovićem i njegovo viđenje njegovog novinarstva. Jovanovića je u par navrata nazvao "osobom s psihološkim problemima", da nije nikakav novinar, da Žig info nije portal...

Ostala trojica optuženih, Aleksandar Marinković, Igor Novaković i Vladimir Mihailović, koji se terete za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti", delimično su priznala krivično delo, navodeći da će svoje verzije dogadjaja opisati u odbrani.

Sud je danas protiv optuženog Marinkovića naložio raspisivanje poternice jer se po drugi put nije pojavio na sudjenju i nije opravdao izostanak.

Takodje je protiv njega razdvojio postupak kako bi sudjenje moglo da se održi. Marinković je optužen kao konkretni izvršilac ovog dela-za bacanje molotovljevog koktela.

Drugo osnovno tužilaštvo optužnicom tereti Simonovića zbog podstrekavanja ovo troje optuženih da zapale imovinu Milana Jovanovića.

Tužilaštvo tvrdi da je Simonović podstrekao Mihajlovića da pronade osobu od poverenja koja bi u vidu opomene Jovanoviću zapalila automobil, dajući mu precizne podatke o automobilu i gde se on nalazi.

Prema optužnici, Simonović je za to ponudio novcanu nadoknadu, nakon cega je Mihajlović podstrekao Novakovića, a on za to angažovao Marinkovića, koji je pristao da to ucini kako bi mu Novaković otpisao dug.

U optužnici piše da Marinković 12. decembra 2018. godine, oko 03.20, u ulici Grobljanska 21 došao do garaže oštećenog gde se nalazilo putnicko vozilo, ciglom razbio prozor ulaznih vrata garaže i u nju ubacio molotovljev koktel, u predelu zadnjeg dela vozila, pri cemu se po podu prolio benzin, što je izazvalo požar u unutrašnjosti garaže i automobila.

Požar se potom proširio i na povezani stambeni objekat u nastavku (kucu), "izazivajuci opasnost po život i telo oštećenih".

Na taj način im je pričinjena i šteta velikih razmera od 5.648.299,63 dinara, navodi tužilaštvo u optužnom predlogu.

Za Simonovica tužilaštvo je u optužnici predložilo sudu da mu izrekne kaznu od osam godina zatvora, za Mihajlovića i Novakovića, kao saučesnike, kaznu od pet godina zatvora, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Tužilaštvo je optužnicom takode predložilo da se svoj četvorici izrekne i mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenim Milanom Jovanovićem i Jelom Deljanin.

Simonović je 7. marta pušten iz pritvora, u kojem je bio od 25. januara.

Bojana Cvetković Šijacki je ranije priznala je da je pomogla u paljenju kuće novinara, a posle zaključivanja sporazuma o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, osudjena je na šest meseci kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Jovanović je od pocetka tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine, koji je inače bio i član Glavnog odbora SNS-a.

strana 1 od 115 idi na stranu