Haos u Parizu: Žuti prsluci, zapaljeni automobili, sukobi, suzavac i 105 privedenih VIDEO FOTO

Zbog obeležavanja prve godišnjice svog delovanja Žuti prsluci iz cele Francuske organizovali su proteste u Parizu .

Izvor: B92, Glas Amerike BBC
Podeli
Foto: EPA-EFE/ Yoan Valat
Foto: EPA-EFE/ Yoan Valat

Nekoliko osoba je uhapšeno, policija je ispalila suzavac kako bi rasterala demonstrante, a pokušaj da se blokira glavna obilaznica oko grada je sprečen, a u jednom delu grada demonstranti su zapalili drvene palete, piše BBC.

Prema poslednjim podacima, 105 osoba je privedeno.

Šef policije Pariza Didije Lalmen je poništio dozvolu za održavanje demonstracija zbog nasilja.

On je osudio napade na pripadnike bezbednosnih snaga, kao i vatrogasce.

"Naš odgovor će biti odlučan. Svi oni koji kriju svoja lica, koji bacaju kamenice, biće privedeni na ispitivanje. Ljudi koji su došli na Trg Italija da uništavaju....i koji su glupi da ostanu, biće privedeni na ispitivanje", rekao je Lalmnen na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, oko 105 osoba je privedeno. AP prenosi da je 71 osoba kažnjena zbog demonstriranja u zabranjenoj oblasti.

Noseći francuske zastave, duvajući u pištaljke i udarajući u bubnjeve, grupa demonstranata marširala je ulicama severozapadnog Pariza, pevajući: "Mi smo ovde, mi smo ovde. Iako to Makron ne želi, mi smo ovde".

Okupljanje građana zabranjeno je u blizini poznatih turističkih destinacija - poput Ajfelovog tornja, dok je zatvoreno dvadeset stanica pariskog metroa.

Demonstranti su na gradskim ulicama palili kante za smeće, bacali betonske kocke i kaldrmu na policajce i podizačo barikade. Prevrnuta su dva vozila, dok su jedan motocikl i vozilo zapaljeni - na šta je policija odgovorila vodenim topom i suzavcem, piše Glas Amerike.

U južnom delu grada na Trgu Italije demonstranti koji su skrivali lica upali su i oštetili poslovnicu bankovnog lanca HSBC. Takođe, nekoliko stotina demonstranata sprečeno je u pokušaju da zakrče pariski kružni put u tom gradu.

Najava novih protesta

Kako iše Glas Amerike, takozvani protesti žutih prsluka, koji su dobili naziv po jaknama ili prslucima koje su nosili demonstranti, otpočeli su novembra 2018. usled rasta goiriva i porasta troškova života u Francuskoj. Protesti su prerasli u širi pokret protiv ekonomskih reformi koje je pokušao da sprovede francuski predsednik Emanuel Makron.

Protekom vremena protesti su izgubili na snazi - masovnost mu je sa desetina hiljada građana opala na nekoliko hiljada. Na vrhuncu – gradske ulice okupiralo je i do 300.00 ljudi.

Krajem prošle godine svake nedelje blokirani su pojedini delovi Francuske, razbijali su se u nekoliko manjih grupa, koje su svake subote ponavljale svoje zahteve, piše BBC.

Ipak, tri četvrtine Francuza koje je u oktobru anketirala agencija Odok, rekli su da misle da pokret Žutih prsluka još nije nestao.

Prošle nedelje, na kružnom toku kod Remsa, nekoliko desetina demonstranata u žutim prslucima kuvalo je kobasice. Pitanje koje se konstantno provlačilo u tim razgovorima bilo je: šta dalje?

"Ne znam koliko će trajati", rekla je Stefani Logreko.

„Hoćemo li konačno odustati? Ne znam. Ali, u svakom slučaju, ono što smo do sada uradili je prelepo. Skupili smo ljude i probudili savest i srećna sam zbog toga", rekla je ona.

Stefani je planirala da u ove sibote bude u Parizu na godišnjicu protesta. Ali to nije najvažniji datum.

Kao i mnogi, ona se raduje 5. decembru, za kada su železnički sindikati u Francuskoj zatražili od zaposlenih u bolnicama, nastavnika, bezbednosnih snaga i studenata da im se pridruže u velikom protestu.

Vlada je strahovala da bi to moglo da se dogodi, a mnogi pripadnici Žutih prsluka rekli su da planiraju da učestvuju.

"Ja sam državni službenik i ovo je prvi put u mom životu da protestujem", objasnila je Stefani.

"U početku smo se malo odvojili od sindikata, ali mislim da je važno da smo zajedno", kaže.

strana 1 od 579 idi na stranu