"Vandalski čin skrnavljenja spomen obeležja žrtvama komunista"

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) osudio je, kako se navodi, "vandalski čin skrnavljenja" spomen obeležja u Lisičjem potoku u Beogradu.

Izvor: B92

Subota, 02.11.2019.

11:52

Spomen-obeležje "Kraljeva česma" u Lisičjem potok u Beogradu, podignuto u znak sećanja na Beograđane koje su 1944. ubili komunisti.

Navodi da je policija danas izvršila uviđaj i traga za pociniocima.

Navodeći da počinioci "tog gnusnog čina nisu nepoznati, jer su se potpisali, iscrtavanjem srpa i čekića i crvene zvezde petokrake", iz POKS su pozvali nadležne da sprovedu istragu i "najoštrije" kazne odgovorne, ocenjujući da "takvi akti prete da se otvore stare rane i nastavi neki vid građanskog rata koji u glavama pojedinaca očigledno nije završen".

"Vandalskim činom, čupanja krsta koje je bilo obeležje mesta gde su pobijeni nevini ljudi, žrtve su ponovo ubijene. Umesto da dožive večni mir tako što će se dostojno obeležiti mesto gde im je oduzet život i gde su decenijama ležala njihova tela, bez prava na sahranu po hrišćanskim običajima, desilo se suprotno. Ovo je potvrda da smo daleko od nacionalnog pomirenja suprotstavljenih strana u bivšem građanskom ratu, a ono nam je danas potrebnije nego ikada. Istina nas jedino može pomiriti, a dok se ona sakriva, naše društvo će biti podeljeno i sukobljeno", izjavio je Vojislav Mihailović, potpredsednik POKS i unuk slavnog generala Draže.

POKS podseća da je Državna komisija za tajne grobnice nastale nakon oslobođenja ustanovila, na osnovu delimičnog uvida u arhive bivše OZNE, da je evidentirano ubistvo 60.000 građana. Procena istoričara je da je broj žrtava višestruko veći jer je više ubistava izvršeno bez ikakve evidencije, nego što se to zabeleženo i da broj stradalih doseže 200.000. Sve države istočne Evrope i bivše Jugoslavije obznanile su istinu svom narodu o ovome. Jedino u Srbiji je to još uvek nemoguće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: