Kurdi se bune: Nisu u planu novog ustava

Zvaničnik vodećih snaga u Siriji predvodjenih Kurdima Mustafa Bali kritikovao je komitet koji radi na novom sirijskom ustavu.

Izvor: B92

Nedelja, 29.09.2019.

22:03

Kurdi se bune: Nisu u planu novog ustava
Ilustracija: Depositphotos/ Lucidwaters

On je rekao da Kurdska manjina nije predstavljena u komitetu za izradu novog sirijskog ustava formiranom ovog meseca.

Bali, portparol Sirijskih demokratskih snaga, reagovao je na Tviteru na izjavu specijalnog izaslanika UN za Siriju Geira Pedersena koji je za Al Džaziru rekao da je, iako glavna kurdska vojna formacija u Siriji nije predstavljena, "važno istaći da u komitetu naravno ima predstavnika Kurda".

Pedersen mora da zna, naveo je Bali, da "prisustvo nekolicine Kurda" iz severoistočne Sirije, koji su saveznici sirijske vlade ili opozicije, ne znači da su Kurdi predstavljeni u komitetu.

On je dodao da je administracija predvodjena Kurdima na severoistoku Sirije "potpunosti izostavljena iz tog procesa".

Vlada Sirije nema poverenja u kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG), koje čine najveći deo Sirijskih demokratskih snaga, zbog njihove povezanosti sa SAD. Turska, koja je glavni pomagač sirijske opozicije, smatra YPG delom kurdske pobune u Turskoj.

Na mirovnoj konferenciji za Siriju u januaru 2018. godine, čiji je domaćin bila Rusija, postignut je dogovor da se formira komitet sa 150 članova za izradu novog sirijskog ustava. To je bio ključni korak ka izborima i političkom rešenju sirijskog gradjanskog rata u kojem je za 8,5 godina poginulo više od 400.000 ljudi.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš objavio je u ponedeljak da je postignut sporazum sirijske vlade i opozicije o formiranju ustavnog komiteta, a juče da će se njegovih 150 članova prvi put sastati 30. oktobra u Ženevi pod pokroviteljstvom UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: