Merkelova o rešavanju problema KiM, Brnabićeva o jedinoj tački neslaganja VIDEO

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

Izvor: Tanjug

Sreda, 18.09.2019.

15:33

Merkelova o rešavanju problema KiM, Brnabićeva o jedinoj tački neslaganja VIDEO
Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

Merkelova je rekla da bi trebalo nastaviti proces rešavanja problema Kosova i Metohije i dodatno ga unaprediti, kako bi bilo postignuto rešenje.

Ona je rekla na konferenciji za medije da je sa Brnabićevom razgovarala i o situaciji u regionu i saradnji i istakla da je raduje što se Berlinski proces pokazao kao veoma koristan i doveo do velikih mogućnosti i aktivnosti saradnje.

Merkelova je istakla da postoji dobra bilateralna saradnja dve zemlje i da u Srbiji posluje 400 nemačkih preduzeća sa 60.000 zaposlenih, kao i da je Nemačka značajan trgovinski partner Srbije.

"Imamo veoma bliske odnose i želim da naglasim da premijerka Brnabić nije samo posvećana borbi protiv nezaposlenosti i rastu ekonomije Srbije i digitalnoj transformaciji", rekla je Merkelova i dodala da Srbija po pitanju digitalizacije prednjači i da je to dobar znak mladim ljudima.

To je investicija u budućnost, dodala je nemačka kancelarka.

Kaže da je sa Brnabićevom razgovarala i o civilnom društvu, pravosuđu i potreškoćama u toj oblasti, kao i o ustavnim reformama.

"Vidim volju da se stvari unaprede i to je usko povezano sa napretkom u procesu pristupanja ka EU", rekla je Merkelova i istakla da je Srbija dosta napredovala i da je puno urađeno kada je reč o otvaranju pregovaračkih poglavlja.

Poručila je da će Nemačka kao partner i dalje podržavati razvoj Srbije i jačanje nemačko-srpskih odnosa i saradnje.

Merkelova je, na pitanje novinara da li Berlin i EU imaju neki rok do kada treba da se postigne sporazum Beograda i Prištine i da li i dalje važi za Srbiju okvirni datum za pristupanje EU - 2025. godina Žan Kloda Junkera, izjavila da nema rokova i poručila: što pre to bolje.

"Nema rokova u kojima se neke stvari moraju završiti, ali što pre to bolje", rekla je Merkelova.

Kaže da je njena poruka za sve koji žele da budu članica EU da je za to nekada potrebno malo više vremena, nekada manje, kao i da ne postoji limit ili ograničenje.

Merkelova je naglasila da EU želi da se zadrži zamah u reformama i "da se zna da za pristupanje EU treba rešiti određene stvari u vezi sa Kosovom".

"Što se tiče 2025. godine, nisam za to da se licitira nekim datumima i vremenima, već da sve zemlje kandidati ispunjavaju uslove za pristupanje, a ti preduslovi su vrlo jasni", rekla je kancelarka,

Dodaje da se i u okviru EU moraju sprovode određene reforme, kao i da se može govoriti o pristupanju EU samo ako Srbija ispunjava uslove.

"Ne mogu govoriti u kojoj godini će to biti, ali to nije ni važno, već je važno dokle je Srbija napredovala u svom razvoju", zaključila je.

Merkelova je izjavila da ne može ništa reći u vezi sa informacijama koje su se pojavile da bi Nemačka i Francuska mogle da imenuju specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine.

Ona je kazala da su Nemačka i Francuska pokušale, i da i dalje pokušavaju, da se pokrene taj dijalog, kao i da se nešto uradi po pitanju takse koju je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije.

Podsetila je da je proces prekinut i istakla da će se o nastavku dijaloga ponovo razgovarati nakon kosovskih izbora.

"Do sada nije bilo moguće uspostaviti dijalog zbog takse", ukazala je Merkelova.
Premijerka Srbije izjavila je u Berlinu da je pitanje Kosova i Metohije jedina tačka nerazumevanja i neslglasja Srbije i Nemačke, ali da je važno da se o toj temi razgovara, jer bez dugoročno održivog rešenja tog pitanja i pomirenja Srba i Albanaca neće biti drugačije budućnosti za Balkan.

"Pitanje KiM je svakako jedina tačka neslaganja i nerazumevanja, ali nama je Nemačka jedan od najvažnijih partnera i koliko god se ne slagali po nekim pitanjima, najvažnije je da Nemačkom razgovaramo, da čujemo mišljenje i savet, da predstavimo našu poziciju i vidimo da li zajedno možemo da približimo stavove i dođemo do dugoročnog održivog rešenja", rekla je Brnabićeva.

Premijerka Srbije je istakla da bez takvog rešenja i istorijskog pomirenja Srba i Albanca neće biti drugačije budućnosti za Balkan.

Brnabićeva je ukazala da je, pre svega, važno zbog mladih, te poručila da na tome treba svi zajedno da rade, uz podršku Nemačke, EU i drugih međunarodnih partnera.

"Znam da možemo da izgradimo lepši, bolji i prosperitetniji Balkan za sve", rekla je Brnabićeva na zajedničkoj pres-konferenciji posle sastanka sa Merkelovom.

Brnabićeva je prenela poziv nemačkoj kancelarki da poseti Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: