Brnabić: Ključna Evropska komisija da Srbiju dovede do Unije VIDEO

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je Višegradska četvorka dala veliku podršku agendi proširenja Evropske unije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP/Petr David Josek
Tanjug/AP/Petr David Josek

Članice Višegradske četvorke poput Mađarske i Poljske predložene su za značajne pozicije u okviru nove Evropske komisije.

Brnabićeva je srpskim novinarima u Pragu, nakon radnog sastanka sa liderima Mađarske, Češke, Poljske i Slovačke, kojem su prisustvovali i premijeri Zapadnog Balkana, kazala da je konstatovano da je ovo ključna Evropska komisija, koja mora da doprinese tome da Srbija i Crna Gora dođu do "samih vrata" EU.

"Da li je to 2025. godina zavisiće i od naših reformi. Ali Evropska unija i zemlje članice moraju da daju mnogo jasniji signal Srbiji i celom regionu da je proširenje zaista na agendi, da ne idemo više sa jednim ili dva poglavlja, ako smo već spremni za mnogo više", navela je Brnabićeva.

Navodeći da je sastanak Višegradske četvorke sa Zapadnim Balkanom bio jako dobar i koristan, Brnabićeva je zahvalila predsedavajućem, češkom premijeru Andreju Babišu, ali i drugim liderima te grupe na organizaciji događaja.

"Imamo veliku podršku agendi proširenja Evropske unije i radni sastanak dolazi u pravom trenutku. Zemlje Višegradske četvorke su dobile značajne pozicije."

"Mađarska, najverovatnije, ukoliko to bude potvrdio Evropski parlament, dobija komesara za proširenje, Poljska poljoprivredu i čak dva potpredsednika EK”, primetila je Brnabićeva i dodala da će V4 uputiti i zvanično saopštenje da Unija treba da nastavi i na najkonkretniji način ubrza proširenje.

Kako je precizirala, to znači da Srbija i Crna Gora brže otvaraju poglavlja, a da Albanija i Severna Makedonija dobiju zeleno svetlo u oktobru za otpočinjanje pregovora.

Svi su se saglasili da je situacija sa Bosnom i Hercegovinom najkompleksnija, dodala je.

Brnabićeva je navela da su lideri dva regiona razgovarali i o infrastukturnim projektima, razvojnim projektima, životnoj sredini, migracijama i bezbednosti.

"Promenile se stvari, hvala Zemanu što pokreće debatu"

Predsednica Vlade Srbije rekla je da joj je česki premijer Andrej Babiš ponovio da je spreman da sa predsednikom Milošem Zemanom, kao i u formatima koje ta država ima, razgovara o mogućnosti da Češka povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Brnabić je prenela srpskim novinarima u Pragu da joj je Babiš kazao da je Zemanova izjava bila jako zapažena u Češkoj i da je izazvala dosta rasprave i diskusije. Ona je dodala da nije mogla o tome šire da razgovara sa češkim premijerom, jer je poseta bila regionalna, a ne bilateralna.

Komentarušući izjavu češkog predsednika da će pokrenuti diskusiju o tome da ta zemlja povuče priznanje nezavisnosti takozvanog Kosova, Brnabić je podsetila da češki parlament nije diskutovao o tome, te da je odluku donela vlada u tehničkom mandatu, što je, dodaje, neuobičajeno.

Ona je, s druge strane, zahvalila Zemanu, jer je, kaže, makar otvorio tu debatu. “Postoje neke stvari koje, moram da priznam, meni nisu jasne, ali opet to pokazuje i kakva smo zemlja bili 2008.godine, kada je Kosovo samoproglasilo nezavisnost.

Da sam tada bila predsednik vlade, prva stvar bi bila da partnere i prijatelje u Češkoj, zamolim da ne donose tako važne odluke u tehničkom mandatu”, rekla je Brnabić. Ona je navela da je debata o povlačenju priznanja tzv. Kosova interna stvar Češke i napomenula da je ta zemlja dobar partner Srbiji.

“Mislim da se mnogo stvari promenilo od 2008 do danas. Priština je pokazala da nema kapacitet da vodi institucije, da ne poštuje, ni ljudska, ni manjinska prava, ni spomenike kulture, da nema širinu koja je potrebna da svi građani koji žive na toj teritoriji budu ravnopravni i jednaki”, primetila je Brnabić.

Opširnije u video-prilogu.

strana 1 od 122 idi na stranu