Turska: Preduzimate samo "kozmetičke mere"

Turska je optužila danas SAD da preduzima samo "kozmetičke korake" ka formiranju takozvane sigurne zone u severostočnoj Siriji.

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2019.

16:34

Turska: Preduzimate samo

Pored toga, ponovljena je pretnja o jednostranoj vojnoj intervenciji da bi uspostavila tampon zonu duž svoje granice.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je danas novinarima da je Vašington suviše blisko povezan sa sirijskim kurdskim borcima, i da odugovlači sprovođenje planova za formiranje sigurne zone.

Turska se zalaže za formiranje te zone da bi se sirijski kurdski borci držali dalje od granice.

Ankara njih smatra teroristima, i tvrdi da su povezani sa kurdskom pobunom unutar Turske.

Kurdski sirijski borci bili su glavni saveznici SAD u borbi protiv grupe Islamska država u Siriji.

"Govorimo o savezniku koji ne može da deluje nezavisno od terorističke organizacije. Dok sa jedne strane preduzima kozmetičke korake zajedno sa nama, sa druge jača angažovanje sa sirijskim kurdskim borcima", rekao je Čavušoglu, u osvrtu na SAD.

On je komentarisao nedavne zajedničke tursko-američke patrole planirane bezbednosne zone, kao i zajedničke patrole kopnenih snaga koje su sprovedene u nedelju. Američke trupe su u subotu takođe izvele patrole sa lokalnim snagama predvođenim sirijskim Kurdima što je iznerviralo Tursku.

"Turski planovi su spremni. Očistiti ovu oblast od terorista je pitanje nacionalne bezbednosti", rekao je Čavušoglu.

Ministar je ovo izjavio u trenutku kada dva američka vojna zvaničnika posećuju Tursku da razgovaraju o takozvanoj sigurnoj zoni. SAD i sirijske kurdske snage to nazivaju "bezbednosnim mehanizmom".

Za sada su se snage predvođene Kurdima povukle 14 kilometara od granice i sklonile odbrambene položaje. Dubina zone, kao i to ko će je kontrolisati još uvek se utvrđuju.

Turska je izvela nekoliko upada u Siriju za vreme građanskog rata u zemlji u nastojanju da spreči širenje uticaja kurdskih snaga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: