Potresan snimak: Beba visi sa raketirane zgrade u Siriji, sestra je drži za majicu FOTO

Na potresnoj fotografiji iz Sirije koja kruži društvenim mrežama devojčica (5) drži svoju sedmomesečnu sestru za majicu pokušavajući da je spase, prenosi BBC.

Izvor: B92

Subota, 27.07.2019.

09:43

Potresan snimak: Beba visi sa raketirane zgrade u Siriji, sestra je drži za majicu FOTO
Foto-ilustracija: Tanjug/Syrian Civil Defense White Helmets/AP

Na slici se vidi i očajni otac koji se nalazi par metara više od njih, prenosi Index.hr.

Slika je nastala nakon što je sirijska vojska bombardovala je Idlib, a deo onoga što se dogodilo vidi se i na snimku.

Bašar al-Šeih novinar je iz SY24 koji se našao na licu mesta. Kako su iz SY24 rekli za BBC, Bašar prvo ništa nije video jer je sve bilo puno krhotina i prašine, samo je čuo zapomaganje muškarca i dečji plač. "A onda je vidio potresni prizor", dodali su i rekli da je i on zatim pomagao u spasavanju.

Devojčice spasene sa zgrade, ali starija je preminula u bolnici

Dve sestre, starija Riham i mlađa Tuka spasene su netom pre nego što se zgrada koja je pogođena raketama urušila. Obe su prevezene u bolnicu, gde je Riham umrla od zadobijenih povreda. Beba Tuka zasad je na intenzivnoj njezi.

U raketiranju je umrla i njihova majka.

U 10 dana ubijena 103 civila, među njima 26 dece

"Najmanje 103 civila, od kojih 26 dece, ubijeno je u proteklih deset dana u vazdušnim napadima sirijske vlade i njenih saveznika na škole, bolnice, tprodanice i pekare uz očitu ravnodušnost međunarodne zajednice" rekla je Visoka poverenica UN-a za ljudska prava Mišel Bašele.

Bašele je za napade u područjima koja drže pobunjenici optužila vladu i njene saveznike.

Napadi su se dogodili s "očitom međunarodnom ravnodušnošću", rekla je.

"To su civilne mete i nije baš verojatno da su sve pogođene slučajno s obzirom na dosledan obrazac takvih napada", poručila je Bašele

Vlada je krajem aprila počela napade na pobunjeničku enklavu u severozapadnoj Siriji, poslednje pobunjeničko uporište protiv predsednika Bašara al-Asada, objasnivši da odgovaraju na kršenje primirja.

U posljednja tri meseca su zbog napada stotine hiljadaa ljudi pobegle iz svojih domova ili privremenih skloništa u potrazi za utočištem blizu granice s Turskom, a stotine civila je ubijeno, prema podacima ratnih promatračkih skupina.

Pokrajina Idlib je, zajedno sa severnom Hamom i zapadnim Alepom, jedno od poslednjih pobunjeničkih uporišta u Siriji nakon osam godina građanskog rata.

Područje je demilitarizovano sporazumom o primirju između Rusije i Turske, koja podržava pobunjenike, kako bi se poštedelo 2,7 miliona civila koji tamo žive.

Prošle nedelje je UN rekao da je ubijeno više od 350 civila, a 330.000 je bilo prisiljeno da napusti svoje domove zbog eskalacije sukoba 29. aprila.

Brojke su sada ažurirane i pribraja im se još 103 poginulih u proteklih 10 dana. Broj raseljenih prešao je 400.000.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

10 h

Podeli: