Vulin: Pretnja za mir "vojska Kosova" i velika Albanija

Najveća pretnja za mir na Balkanu je formiranje "vojske Kosova" i pokušaji stvaranja velike Albanije, upozorio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.07.2019.

16:50

Vulin: Pretnja za mir
Foto: Screenshot/O2

Vulin je u razgovoru sa vrhovnim komandanom Savezničkih snaga u Evropi generalom Todom Voltersom istakao da za Srbiju KFOR predstavlja jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji i da srpsko stanovništvo u pokrajini u njemu vidi jedini garant svoje bezbednosti.

"Sve zemlje koje čine KFOR imaju našu zahvalnost za očuvanje mira na prostoru Kosova i Metohije. Zato je za Srbiju veoma zabrinjavajuće kada se umanjuje brojnost ili uloga KFOR-a", podvukao je on.

Vulin je kazao da politika stabilnosti i mira koju uporno i dosledno vodi predsednik Aleksandara Vučić čuva mir na Balkanu i da je vojska Srbije njen garant i čuvar.

Ministar je sa sa Voltersom razgovarao i o saradnji sa NATO-om i političko-bezbednosnoj situaciji u regionu.

Istakao je, kako se navodi u saopštenju, da je saradnja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije sa NATO-om pod okriljem Programa "Partnerstvo za mir" veoma dobra, da je ona optimalni nivo naših odnosa i da je za obe strane veoma korisna.

Potvrđeno je, kako se dodaje, strateško opredeljenje Srbije kao vojno neutralne države, a razmatrane su i mogućnosti za dalji razvoj saradnje kroz postojeće mehanizme Partnerstva za mir i usvojeni Individualni akcioni plan partnerstva.

Takođe ministar je izrazio zahvalnost za dobru saradnju i razumevanje, te podsetio da je Srbija vojno neutralna zemlja i kao takva neće ulaziti ni u jedan vojni savez.

General Volters pohvalio je doprinos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama pod mandatom Evropske unije i Ujedinjenih nacija, s posebnim naglaskom na angažovanje naših pripadnika u misiji u Libanu (UNIFIL).

On je rekao da NATO poštuje neutralnost Srbije i uzdržane i smirene reakcije rukovodstva Srbije kao i vodjstvo predsednika Vučića.

Sagovornici su saglasni da obe strane ostaju posvećene traženju najefikasnijih odgovora na savremene izazove, rizike i pretnje bezbednosti i da će zajednički raditi na održanju mira i stabilnosti u regionu.

General Volters sastao se danas i sa predsednikom Srbije, kao i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: