Fijasko: Obećavali da će sa granica vratiti 40.000 migranata - vraćeno samo 20

Berlin -- Mera vraćanja sa nemačkih granica migranata koji su u nekoj drugoj državi EU već registrovani kao izbeglice nije donela gotovo nikakve rezultate.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/Bienvenido Velasco
Ilustracija: EPA-EFE/Bienvenido Velasco

Procenu navodi danas dnevnik "Velt am zontag".

"Na osnovu sporazuma sa Grčkom i Španijom sa nemačke granice je vraćeno 20 migranata koji su već bili registrovani u jednoj od ove dve zemlje: 18 u Grčku i dva u Španiju“, piše list pozivajući se na podatke nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Podseća se da se pre godinu dana demohrišćanska unija CDU/CSU nalazila na rubu raspada zbog spora tadašnje predsednice Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i kancelarke Angele Merkel i tadašnjeg predsednika Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera oko politike prema migrantima.

Navodi se da je Zehofer hteo automatski da sve useljenike na nemačkim granicama vraća u zemlje EU kroz koje su migranti ušli u Uniju, a Merkelova se protivila uvođenju te mere bez dogovora sa pogođenim zemljama.

Na kraju je takav dogovor postignut samo sa Grčkom i Španijom, ali ne i s Italijom preko koje i najveći broj podnosilaca zahteva za azil ulazi u Nemačku.

Navodi se da je Zehofer pre uvođenja mere govorio o 40.000 migranata godišnje koji bi mogli da budu vraćeni sa nemačkih granica u zemlje EU u kojima su već registrovani kao izbeglice.

U maju je 74.107 osoba u Nemačkoj zatražilo politički azil, na prvom mestu su podnosioci zahteva iz Sirije, a iza njih slede Irak, Nigerija, Turska, Iran, Avganistan i Gruzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 462 idi na stranu