Napeto u Albaniji: Zapaljen izborni materijal, sukob policije i građana

U albanskom gradu Skadru atmosfera puna tenzija nakon što je sinoć podmetnut požar u prostorijama škole u kojoj se nalazio izborni materijal za lokalne izbore.

Izvor: B92

Sreda, 19.06.2019.

14:44

Napeto u Albaniji: Zapaljen izborni materijal, sukob policije i građana
Ilustracija: depositphotos/Kesu01

Trebalo je da se izbori održe 30. juna, ali ih je albanski predsednik Ilir Meta odložio zbog aktuelne političke situacije, prenosi portal A1on.

I pored toga što je albanski predsednik Ilir Meta poništio ukaz o održavanju lokalnih izbora u toj zemlji 30. juna, albanski premijer Edi Rama je nastavio predizbornu kampanju, obećavajući građanima da zakazane izbore niko ne može da odloži.

Centralna izborna komisija u Albaniji započela je da dostavlja izborni materijal u opštinama, međutim, sinoć je u Skadru zapaljen objekat u kome je bio smešten izborni materijal, koji je izgoreo, a izazvana je i materijalna šteta na zgradi škole.

Takođe došlo je do sukoba između policije i građana koji su blokirali intervenciju vatrogasne jedinice.

U gradu Tropoja ukraden je i bačen izborni materijal, a takođe je izbio sukob između policije i privrženika opozicione Demokratske partije u mestima Bilišta, Burel, Kavaja, kao i u mestu Kamza, gde je povređen jedan policajac.

Nakon zahteva gradonačelnika iz opozicione Demokratske partije, da se oslobode prostorije koje su određena kao glasačka mesta, kao i prostorije u kojima je smešten izborni materija, albanska je policija donela odluku o obezbeđivanju tih lokacija.

U albanskom parlamentu sutra po hitnom postupku će biti usvojen Zakon koji predviđa presudu i zabranu napuštanja zemlje u trajanju od pet do 10 godina za svakog ko bude počinio izborno krivično delo.

Ovo je danas najavio premijer Edi Rama, kao upozorenje za opoziciju i njene simpatizere koji su već napali prostorije gde je smeštena izborna komisija i gde se nalazi izborni materijal.

"Predlog ovog zakona je pripremljen i sutra će biti izglasan u parlamentu. Svako ko bude počinio izborni kriminal biće osuđen i biće mu zabranjeno da napusti zemlju od pet do deset godina“, istakao je Rama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: