Henkok: Boris Džonson najbolji kandidat da vodi partiju

Ministar zdravlja Met Henkok, koji je ispao nakon prvog kruga glasanja konzervativnih poslanika, smatra da je Boris Džonson najbolji kandidat da vodi partiju

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2019.

13:12

Henkok: Boris Džonson najbolji kandidat da vodi partiju
EPA-EFE/ WILL OLIVER

Henkok je u prvom krugu osvojio 20 glasova.

Henkok smatra da konzervativci treba da se drže zajedno, bolje ranije nego kasnije. "Boris je vodio disciplinovanu kampanju i skoro je sigurno da će biti naš sledeći premijer", napisao je Henkok u članku u Tajmsu, preneo je Rojters.

Džonson je u prvom krugu glasanja za lidera stranke osvojio 114 glasova, od ukupno 313 glasova konzervativnih poslanika, dok je njegov najbliži rival ministar spoljnih poslova Džeremi Hant osvojio je 43 glasa.

U trci su ostali i Majkl Gov, ministar životne sredine sa 37 glasova, i Dominik Rab, bivši ministar Bregzita sa 27 glasova.

Druga runda glasanja biće održana u utorak i svaki kandidat koji osvoji manje od 32 glasa biće eliminisan.

Ukoliko svi kandidati dobiju više od 32 glasa, eliminiše se onaj sa najmanje glasova.

Tajms navodi da je Henkok jak kandidat za budućeg britanskog ministra finansija, ako Džonson pobedi u trci da zameni britansku premijerku Terezu Mej.

Kriza oko Bregzita mogla bi se produbiti pod novim britanskim liderom Džonsonom koji je obećao da će izvesti Veliku Britaniju iz EU sa ili bez dogovora, ocenila je britanska novinska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: