"Slažemo se sa SAD, to je bio Iran. Radili su to i ranije"

Saudijska Arabija se slaže sa SAD da Iran stoji iza napada na dva naftna tankera u Omanskom zalivu, saopštio saudijski ministar inostranih poslova.

Izvor: B92

Petak, 14.06.2019.

07:05

Tanjug/U.S. Central Command via AP

"Nemamo razloga da se ne složimo sa američkim državnim sekretarom (Majkom) Pompeom", kazao je Adel al-Džubeiron za CNN. Al Džubeir je dodao da je Iran i ranije činio takve stvari.

Prethodno je državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio da su SAD procenile na osnovu obaveštajnih podataka, tipa oružja koje je upotrebljeno i sofisticiranosti napada da je Iran odgovoran za napade na tankere, javio je Rojters.

Portparol norveške brodske kompanije "Frontlajn" potvrdio je u četvrtak da se naftni tanker te kompanije "Front Alter" zapalio nakon incidenta u Omanskom zalivu.
Svih 23 člana posade prebačeno je na drugi brod, dodao je portparol.

S druge strane, menadžer BSM rekao je da je tanker "Kokuka kurejdžes" oštećen u incidentu u Omanskom zalivu.

To je poslednji u nizu incidenata s tankerima. Pre mesec dana napadnuta su takođe dva tankera u vodama UAE, Saudijske Arabije, koji su prenosili naftu za SAD. Tada je Vašington optužio Iran da stoji iza napada, što je dodatno podiglo tenzije na relaciji SAD- Iran.

Zbog poslednjeg, jučerašnjeg, napada na naftne tankere održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: