Odjeknule dve eksplozije; Iran: napad; Tankeri gore, poslato hitno upozorenje FOTO/VIDEO

Novi incident s tankerima koji prevoze naftu. Iranski mediji tvrde da su napadnuta dva takva tankera u Omanskom zalivu. Odjeknule dve eksplozije.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/ALI HAIDER
EPA-EFE/ALI HAIDER

Libanski mediji tvrde da jedan tanker već tone.

Ovaj, poslednji u nizu incidenata, stiže mesec dana nakon što su dva tankera Saudijske Arabije napadnuti u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata. Oni su prenosili naftu za SAD, a Vašington smatra da iza tog napada stoji Iran.

Sve to prouzrokovalo je porast tenzija u odnosima između zvaničnog Vašingtona i Teherana, koji su ionako na ivici sukoba.

Najnoviji incident dogodio se rano jutros, u omanskom zalivu, kada su se čule dve eksplozije na tankerima koji prevoze naftu, prenela je iranska državna televizija, pozivajući se na televizijsku mrežu Al-Alam.

U tom izveštaju ocenjeno je da se radi o napadu na tankere. Kasnije se saznalo da se radi o tankeru kompanije "Front lajn" i drugom, "Kokuka kurejdžes", koji plovi pod zastavom Paname. Neki mediji preneli su da je reč o norveškim tankerima.

Pakistanski izvori naveli su da su napadnuti tankeri poslali nekoliko poziva za pomoć.

Istovremeno, britanska pomorska služba, koju vodi Kraljevska mornarica, poslala je upozorenje na "incident u Omanskom zalivu", bez preciziranja o kakvom se incidentu radi. Ta služba ujedno je poslala i upozorenje svojim brodovima koji plove u tim vodama na ekstreman oprez, tim pre što se nisu stišale tenzije između SAD i Irana.

Oglasila se i američka Peta flota, koja je saopštila da je primila hitne pozive od dva napadnuta tankera. Takođe se navodi i da je Amerika uključena u istragu ko je napao tankere, kao i o čijim tankerima se radi.

Zvanični Oman saopštio je da je napadnut najmanje jedan tanker. Libanski mediji preneli su kao hitno da je jedan tanker već krenuo da tone, i da je reč o "tankeru kompanije Front lajn". Međutim, portparol te kompanije je demantovao tu vest, rekavši da njihov tanker i dalje gori, ali da nije potonuo.

strana 1 od 462 idi na stranu