Evropski parlament na jesen bira nove izvestioce za Zapadni Balkan

Brisel -- Nova imenovanja u novoizabranom sazivu Parlamenta u Briselu, uključujući i izbore novih izvestilaca za pojedine zemlje Zapadnog Balkana najavljena su za jesen.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/CLEMENS BILAN
Ilustracija: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Dosadašnji izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Makalister kaže da je nakon ovih evropskih izbora Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta dobio mnogo novih članova, a da odlaze neki od najiskusnijih kada je reč o Zapadnom Balkanu, kao što su Eduard Kukan, Knut Flekenštajn, Čarls Tanok i Ivo Vajgl

”Ovo će biti nova generacija EU parlamentaraca i nadam se da ćemo naći kolege iz svih članica EU koji su zainteresovani za Zapadni Balkan”, poručio je Makalister.

Dejvid Makalister je ocenio da je za pet godina, koliko je on bio na mestu izvestioca za Srbiju, država napravila napredak na svom evropskom putu.

”Još je mnogo posla ostalo da se uradi posebno u oblasti pravosuđa, slobode medija, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Srbija je posebno napredovala kada je u pitanju ekonomska stabilnost, što je donelo dobrobit njenim građanima”, ocenio je Makalister.

Makalister je posebno izdvojio dijalog Beograda i Prištine naglasivši da taj proces mora biti što pre nastavljen.

strana 1 od 19 idi na stranu