Vučić s radnicima u Grdelici: Ako ste mislili da ćete da se odmarate, teško!

Grdelica -- Aleksandar Vučic obišao je lokaciju Kosina 2 na Koridoru 10, gde je porazgovarao sa radnicima koji su savladali kosinu koja je izazivala mnogo problema.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Pročitajte još:

Vučić povodom otvaranja deonice Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru: Hvala građanima!

Predsednik je poručio radnicima da autoput izgleda veličanstveno.

Upitao je radnike da li im je bilo teško i da li su sada zadovoljni, na šta su oni potvrdno odgovorili.

Pojasnili su mu da je zaštitna galerija jedan od najlepših objekata na Koridoru, i predočili mu kako su tekli radovi i na koji način je Kosina savladana.

Neki od radnika rekli su mu da dolaze iz Bele Palanke, Surdulice i Crne Trave, na šta je predsednik konstatovao da su radnici često iz tih mesta, i uz osmeh dodao da "nema građevinca bez Crne Trave".

Predsednik im je zahvalio na predanom radu, jer su uradili veliku stvar za Srbiju i dodao da će njihova deca znati da su oni završili Koridor 10 i da treba da budu ponosni na to.

"Sad ima mnogo novog posla. Ako ste mislili da ćete da se odmarate, teško", našalio se Vučić i podsetio da će se graditi autoput od Batrovaca ka Kuzminu i Sremskoj Mitrovici, jer kako je istakao, nećemo da stajemo sa poslom, jer je želja da se premreži Srbiju.

Kako je rekao, ostaje još mnogo stvari, da se za dva-tri meseca otvara Niš-Pirot-Dimitrovgrad-Gradina, a do kraja godine Surčin-Čačak.

"Sve što smo maštali i sanjali sada ostvarujemo", poručio je predsednik.

Na konstataciju novinara koji prate obilazak da je južni krak završen, ali da će problem i dalje zadavati dugo čekanje na granicama i upitan da li će uskoro da postoji i jedna granica kao bi se smanjile gužve, Vučić kaže da je za potreban poltiički dogovor.

"Mi sa Balkana treba razumemo da možemo da budemo snažiji ako smo zajedno i ako jedinstveno nastupamo prema Evropi. Moramo drugačije da borimo za svoju budućnost. Za to je potrebno vreme", rekao je on.

Istakao je da moramo da se borimo za saobraćaj, jer su Bgarska i Rumunija "uzeli" na svoje puteve, ali dodao da će se Srbija sa južnim i istočnim krakom i celim Koridorom 10 izboriti.

"Imaćemo 67 miliona, sa 32 miliona od pre tri godine, ali dok kroz Srbiju ne bude prolazilo 120 miliona vozila to neće biti dovoljan uspeh", rekao je Vučić i dodao da su važni i putevi ka BiH i Crnoj Gori.

Vučić je radnicima poželeo sreću, da imaju veća primanja i još više posla.

Svetlo na kraju tunela: "Put kao u Švajcarskoj ili Austriji"

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je oko 17.30 sati u Grdelicu na lokaciju Kosina 2 na poslednjoj i najzahtevnijoj deonici autoputa na južnom kraku Koridora 10.

Ova deonica auto-puta izazivala je mnogo problema, a na njoj je podignuto 36 mostova i dva najduža tunela.

Sa Vučićem su stigli i premijerka Ana Brnabić i članovi vlade, kao i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Odmah po izlasku na put, Vučić je sa zadovoljstvom primetio da izgleda kao u Švajcarskoj ili Austriji, i da, imajući u vidu koliko je siromašan taj kraj Srbije, put deluje neverovatno.

"Mnogo sam srećan zbog naroda koji ovde živi", rekao je Vučić.

Preneo je i da je porazgovarao sa ministrima, u autobusu kojim su stigli zajedno sa njim, da im je rekao da se danas živi brzo, da ljudi imaju svoje probleme, ali da moraju da imaju uvek na umu koliko je velika stvar koja je napravljena - izgrađeno je nešto što nije moglo za 75 godina, te da se ne osvrću na one koji su zlonamerno "dobacivali", jer će i oni i njihova deca da se voze ovim autoputem brže i bezbednije nego do sada.

Predsednik će nakon razgovora sa izvođačima obići celu trasu poslednjeg dela Koridora 10, dugu 26,3 kilometra, vozeći se otvorenim autobusom.

Na Kosini 2 predsednika su sačekali ministarka građevinarstava, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predstavnici investotora, izvođača radova, radnici, kao i brojne medijske ekipe.

Na galeriji Kosine 2, koja je duga 150 metara, postavljen je transparent na kome su fotografije Aleksandra Vučića i Milorada Dodika i natpis "Svetlo na kraju tunela", kao i zastave Srbije.

Zastave su postavljenje i na rasveti pored autoputa.

Srbija će otvaranjem poslednje deonice autoputa na južnom kraku Koridora 10 imati povezan autoput od severa do juga, na celoj trasi, od Batrovaca na granici sa Hrvatskom do Preševa na granici sa Makedonijom.

Na ukupno 26,3 km, na veoma teškom terenu, savladano je uspešno devet velikih kosina, izgrađena petlja Predejane, dva tunela Predejane i Manajle ukupne dužine 2,8 km i 36 mostova, ali i regulisano šest kilometara korita Južne Morave.

Sa otvaranjem tog dela Koridora 10 od Niša do Soluna će moći da se stigne za oko tri sata.

Istočni krak Koridora 10 od Niša do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada biće, kako je ranije najavljeno, potpuno završen za oko tri meseca.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Vučić je najavio da će otvaranju celog južnog kraka Koridora 10 kroz Srbiju prisustvovati i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Južni krak Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru jedinstven je, između ostalog, i po tome što je petlja Predejane jedina u Srbiji i na Balkanu cela na mostovskim konstrukcijama iznad reke.

Koridor 10 je jedan od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku, čija je izgradnja počela još 1970. godine u bivšoj SFRJ.

Trasa autoputa kroz Grdeličku klisuru najteža je deonica južnog kraka Koridora 10, a njena vrednost je 350 miliona evra.

Projekat gradnje autoputa u Grdeličkoj klisuri su finansirali zajmovima Evropska investiciona banka i delom Svetska banka.

Izgradnja auto-puta kroz Grdeličku klisuru je najkomplikovaniji projekat kod nas, ali i u Evropi, zbog geologije. Na tim deonicama ugrađeno je 250.000 tona asfalta, sklonjeno 650.000 kubika kamena.

Južni krak Koridora 10 u Srbiji je dug 74 kilometara, a radovi na najtežoj deonici u Grdeličkoj klisuri trajali su šest godina.

Na toj deonici su izgrađena dva tunela, Predejane i Manajle, ukupne dužine 2,8 km, minirana su brda da bi se priroda ukrotila i "ispravljalo se" i korito Južne Morave.

Autoput kroz Grdeličku klisuru se sastoji se od dve manje deonice: Grdelica - Caričina Dolina oko 12 km i Caričina Dolina - Vladičin Han od 14,3 km.

U Grdeličku klisuru ugrađeno je 560.000 tona asfalta, a ukupna dužina svih potpornih konstrukcija iznosi oko 15 km.

Priroda na ovoj deonici, pokazala je posebno svoju ćud na Kosini 2, gde se obrušio deo brda, pa su građevinari morali da izgrade galeriju sa 110 betonskih nosača, ugrađeno je 7.000 tona armature a uklonjeno 170.000 kubnih metara zemlje.

Na Kosini 3, na klizištu koje je jedno od najzahtevnijih na ovoj deonici, iskopano je preko 500.000 kubnih metara zemlje...

Tunel Manajle, trenutno najduži drumski tunel u Srbiji, dužine je 1.808 metara, a posle njega nailazi se na most Džemen do, čija je dužina 521 metar.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Takođe, o upravljanju svim bezbednosnim sistemima u tunelima brinuće tim tehničkih lica 24 sata 365 dana u godini u tehničko-operativnom centru.

Tu je i most Vrla dužine 645 metara koji je ujedno najduži i najviši most na južnom kraku Koridara 10 čiji je najviši stub visine 62 metra.

Most Vrla se proteže preko reke Vrle i državnog puta Vladičin Han - Surdulica.

Most je na 14 raspona dužine po 45 metara, koje savladava ukupno 140 nosača visine 2,20 metara, dužine 44 metra i težine od 87 tona svakog, što daje ukupnu dužinu svih nosača - greda od 6.160 metara i težinu od 12.180 tona.

Na tom mostu specijalna vrsta svetiljki omogućava million nijansi različitih boja.

strana 1 od 159 idi na stranu