Selaković: Dolazak Si Đinpinga jača prijateljstvo Srbije i Kine

Beograd -- Generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković rekao je danas da Srbija sa radošću čeka novu posetu kineskog predsednika Si Đinpinga.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Gostujući na RTS-u, Selaković je rekao da predsednik Aleksandar Vučić nigde nije toliko poštovan i cenjen kao u Kini.

"Kina ima izuzetno visoko mišljenje o srpskom predsedniku. Bio sam pet puta u Kini i nisam video da negde naš predsednik ima toliko poštovanje kao kod Kineza. Smatraju ga za ozbiljnog političara i odgovornog čoveka. Izuzetno cene što je Srbija slobodna država i vojno neutralna", ističe Selaković.

Dodaje i da predsednik Vučić u Kini ima susrete sa dvojicom od trojice najmoćnijih ljudi planete, te da će se uskoro sastati i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

"Koja to mala zemlja ima tako uvaženog predsednika da za kratko vreme može da se vidi sa šefovima važnih država sveta. Šesti susret sa Sijem, siguran sam da nije poslednji", naglašava generalni sekretar predsednika Republike.

Prema njegovim rečima, postoji veliki otpor odredjenih zemalja prema saradnji Srbije i Kine i dodaje da je to licemerje jer "svaka od tih zemalja želi da sarađuje sa Kinom".

Govoreći o ekonomskoj saradnji Srbije i Kine, Selaković napominje da su najveći projekti Železara, RTB Bor i Šandong Linglong, a navodi da postoje i manje fabrike, poput "Meitu" u Obrenovcu, "Minta" u Loznici.

Selaković podseća da je broj turista iz Kine povećan za 98 odsto, a broj noćenja za 89 odsto.

strana 1 od 172 idi na stranu