Oglasio se Tramp o pokušajima da bude skinut s vlasti

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjasnio se o pokušajima da bude skinut s vlasti.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Tramp je ocenio je da su zamenik ministra pravde i nekadašnji šef FBI "po svemu sudeći planirali veoma ilegalno delo" prilikom razgovora o ustavnim načinima da ga uklone s vlasti 2017.

Taj razgovor, o kom su mediji prvi put izvestili u septembru, potvrdio je Endrju Mekejb, vršilac dužnosti direktora FBI posle smene Džejmsa Komija u maju 2017.

Kako je Mekejb rekao u jučerašnjem intervjuu, i on i drugi čovek ministarstva pravde Rod Rozenštajn su u to vreme bili "veoma zabrinuti" po pitanju Trampa, za kog su sumnjali da želi da ugasi istragu o navodnim vezama ljudi iz njegovog izbornog štaba s Rusijom.

U tom kontekstu su njih dvojica "razgovarala o 25. amandmanu" Ustava SAD koji dozvoljava potpredsedniku i većini vlade da smene predsednika ako dokažu da je "nesposoban" da obavlja dužnosti, naveo je Mekejb.

Tramp je danas na to reagovao ambivalentno - dovodeći u sumnju kredibiltet Mekejba, smenjenog u martu 2018. zbog "nedostatka iskrenosti", a istovremeno donekle potvrđujući njegove navode.

"Vau, kakve laži vršioca dužnosti direktora FBI, odavno obeščašćenog Endrjua Mekejba. Otpušten je zbog svojih laži i njegova priča postaje sve luđa. On i Rod Rozenštajn su, reklo bi se, planirali veoma ilegalno delo i uhvaćeni su", naveo je predsednik SAD na Tviteru. Kada je ceo slučaj dospeo u medije, Rozenštajn je negirao da je želeo da ukloni Trampa a kasnije je naveo da je moguće da se radilo o lošoj šali.

Rozenštajn nije komentarisao Mekejbove navode iz intervjua da je Tramp u više navrata više verovao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nego američkim obaveštajnim službama.

Svet

"Ovo je politički progon"

Partija Likud premijera Izraela Benjamina Netanijahua je osudila odluku vrhovnog tužioca da podigne optužnicu za korupciju protiv izraelskog lidera.

Svet četvrtak 28.02. 22:43 Komentara: 0
strana 1 od 366 idi na stranu