Talibani objavili pregovore sa SAD

Kabul -- Talibani su objavili da će "na poziv pakistanske vlade" u Islamabadu biti organizovan sastanak sa predstavnicima SAD u okviru pregovora o miru u Avganistanu.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

"Sastanak pregovaračkog tima i SAD planiran je za 18. februar u Islamabadu", naveo je u saopštenju portparol talibana Zabiula Mudžahid.

On je naveo da će se talibanska delegacija sastati i sa pakistanskim premijerom Imranom Kanom "da bi detaljno razgovarali o odnosima Pakistana i Avganistana".

Ni Islamabad ni Vašington nisu potvrdili da će biti sastanka.

Talibani su saopštenje izdali dok se američki izaslanik za Avganistan Zalmaj Halilzad nalazi u Briselu, gde se sastaje s predstavnicima EU i NATO.

Stejt department je u nedelju saopštio da će Halilzad, osim u Brisel, putovati i u Nemačku, Tursku, Pakistan i Avganistan.

Predsednik Avganistana Ašraf Gani je danas otputovao u Minhen, na 55. konferenciju o bezbednosti koja počinje u petak. Uprkos svojim pozivima na dijalog, Gani je do sada bio isključen iz razgovora talibana i SAD koji su se od prošlog leta sastajali više puta.

Talibani su početkom februara u Moskvi razgovarali sa svojim protivnicima iz opozicije, čiju delegaciju je predvodio bivši predsednik Hamid Karzai. Halilzad je ranije rekao da se došlo do "nacrta" dogovora iako ostaje "još dosta posla".

"Naš zajednički cilj je da postignemo mirovni sporazum (a ne dogovor o povlačenju) dostojan žrtava podnetih tokom decenija rata", naveo je on na Tviteru.

strana 1 od 366 idi na stranu