"Srpska klizi u totalitarizam"

Šef poslanika PDP u Skupštini Srpske Perica Bundalo kaže da Srpska zabranama okupljanja članova grupe "Pravda za Davida" klizi u totalitarizam.

Izvor: B92

Utorak, 22.01.2019.

22:01

On je dodao i da su posledice neizvesne.

Bundalo je na konferenciji za novinare rekao da će PDP postaviti konkretna pitanja ministarstvima pravde i unutrašnjih poslova u vezi sa zabranom skupova "Pravda za Davida", kao i zahtev da se utvrdi odgovornost.

Portparolka PDP-a Anja Petrović izjavila je da sinoćnja dešavanja na Trgu Krajine i ponovno hapšenje članova grupe "Pravda za Davida" pokazuju da Ustav RS i osnovna ljudska prava "krše oni koji su zaduženi za njegovo poštivanje".

"Gde mi živimo kada se ne može prošetati trgom, stati na javnu površinu, a imamo rizik da budemo uhapšeni. Ovo je očigledno diktatura", ocenila je Petrovićeva.

Prema njenim rečima, u budućnosti može biti priveden i maltretiran bilo ko, zbog čega je pozvala na poštovanje Ustava, te zatražila odgovor na pitanje - zašto se hapse članovi grupe koji mirno stoje.

Policija je sinoć na Trgu Krajine uhapsila Zaima Šibića i Janka Testena, koji su zajedno sa dvadesetak članova grupe "Pravda za Davida" posle paljenja sveća u dvorištu crkve Hrista Spasitelja došli na glavni gradski trg u Banjaluci.

Šibić uz državljanstvo BiH ima i američko državljanstvo, dok Testen poseduje državljanstvo BiH i Švajcarske.

Policija ih je uhapsila uz obrazloženje da su ranije zabranjeni skupovi grupe "Pravda za Davida" na Trgu Krajine, a danas su iz grupe saopštili da im nikada nije uručen niti pokazan zvaničan dokument o toj zabrani.

Predstavnici PDP-a danas su kritikovali i najavljene izmene Krivičnog zakonika RS, u koji bi se kao krivično delo ponovo uvrstila i kleveta.

"Propisivanje klevete kao krivičnog dela ponovo u krivičnom zakonodavstvu RS znači urušavanje demokratskih principa na kojima treba da počiva naše društvo", kazao je poslanik PDP-a Perica Bundalo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: