Poslanici mađarske opozicije oterani iz državne televizije

Pripadnici obezbeđenja izbacili su dvojicu nezavisnih poslanika iz zgrade mađarske državne televizije nakon što su pokušali da pročitaju peticiju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.12.2018.

10:37

Poslanici mađarske opozicije oterani iz državne televizije
Foto: Thinkstock

Oni su peticiju pokušali da pročitaju dan nakon što je policija ispalila suzavac na demonstrante u Budimpešti, piše RSE.

Dva poslanika bila su među desetak članova parlamenta koji su proveli noć u zgradi državne teelvizije u okviru demonstracija protiv politike mađarskog premijera Viktora Orbana.

U peticiji su navedeni zahtevi sa jučerašnjeg protesta, među kojima su poziv na povlačenje novog zakona o radu, nezavisnost javnih medija i sudova i pridruživanje Mađarske kancelariji tužilaštva EU.

Na internetu su emitovani snimci na kojima se pripadnici obezbjeđenja guraju sa dva poslanika i potiskuju ih napolje iz zgrade. Ostali poslanici nastavili su protest u zgradi televizije.

U nedjelju je oko 10.000 demonstranata učestvovalo u protestu pod nazivom "Srećan Božić, gospodine premijeru". To je bio četvrti i do sada najveći skup u poslednjih sedam dana protiv, kako kažu demonstranti, sve izraženije autoritarne Orbanove vladavine.

Protestna šetnja je bila uglavnom mirna dok policija nije upotrebila suzavac ispred zgrade televizije u nedelju kasno uveče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: