Porošenko: Rusi se nisu povukli

Rusija zadržava povećano vojno prisustvo na granici Ukrajine, a posle vrha tenzija između dve zemlje u novembru, povukla je "manje od 10 odsto" svojih snaga.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

To je izjavio ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

"Glavnina je još tamo, a manje od 10 odsto je povučeno", rekao je Porošenko za AFP na konferenciji za novinare o vojnom prisustvu Rusije na granici.

Posle pomorskog sukoba s Moskvom u Crnom moru krajem novembra, Porošenko je t5vrdio da je Rusija drastično ojačala snage na granici i pomenuo pretnju "totalnog rata".

Potom su ukrajinske vlasti uvele vanredno stanje od 30 dana u pograničnim i priobalnim područjima, što je najnovija epizoda u krizi u odnosima dva suseda, koja traje više od pet godina.

"Opasnost od invazije ruskih trupa na teritoriju Ukrajine i dalje postoji. I mi smo bez ikakve sumnje pripremljeni", rekao je Porošenko danas, kao i da ne veruje u smirivanje i da ne vidi razloge za ukidanje vanrednog stanja.

Rusija je 25. novembra zaplenila tri ukrajinska vojna brodova kod Krima i zarobila 24 mornara, optuživši ih za ilegalni ulazak u njene teritorijalne vode.

To je bila najgora konfrontacija dve zemlje još od ruske aneksije ukrajiskog Krimskog poluostrva 2014. godine i od početka, takođe te godine, najopasnijeg sukoba u istočnoj Ukrajini između vladinih snaga i pro-ruskih separatista koje, po Kijevu i Zapadu, podržava Rusija.

Početkom decembra pojavili su se prvi znaci popuštanja, a Kijev je objavio da je Rusija delimično otvorila pristup Azovskom moru.

Ukrajinski mornari, od kojih su najmanje tri ranjena u novembarskom incidentu, u pritvoru u Rusiji čekaju suđenje za ilegalni prelazak granice.

strana 1 od 380 idi na stranu