"Dijalog definišu Beograd i Priština, Mogerini posreduje"

Portparolka EU Maja Kocijančić podsetila je kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se dijalog Beograda i Prištine vodi na nivou predsednika.

Izvor: B92

Sreda, 12.12.2018.

16:58

Foto: Thinkstock

Ona je dodala da je uloga visoke predstavnice Federike Mogerini da posreduje u tom dijalogu.

Kocijančić je to poručila odgovarajući na optužbe kosovskog premijera da je upravo Mogerini kriva za prekid dijaloga.

"Dijalog pripada dvema stranama koje definišu agendu, brzinu, dubinu i rezultate razgovora", poručila je Koocijančić.

Ona je poručila i da EU očekuje od Srbije i Kosova da brzo ispune svoje obaveze iz dijaloga, podsetivši na direktnu vezu između sveobuhvatne normalizacije odnosa i konkretnih perspektiva dve strane u stremljenju ka EU.

"Mislim da je gospođa Mogerini odgovorna za prekid dijaloga", rekao je juče Haradinaj, dodfajući da je upravo Mogerini "dijalog o normalizaciji odnosa pretvorila u dijalog o teritoriji, što je prouzrokovalo štetu u regionu".

To je, kako je rekao, žalosno zbog velikog uloga EU, a takav njen stav, smatra, neprihvatljiv je.

Inače, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je optužbe Haradinaja na račun Mogerinijeve, ocenivši da za prekid dijaloga mogu biri "krivi samo Beograd i Priština".

"Neka razmisle dobro u Prištini ko je kriv. Neka razmisle dobro ko je taj ko je želeo dogovor, a ko je taj ko dogovore nije želeo", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: