SAD ponovo kritikovale Globalni pakt o migracijama

Američka administracija ponovo je izrazila svoje oštro protivljenje Globalnom paktu UN o migraciji koji treba da se usvoji iduće nedelje u Marakešu.

Izvor: B92

Petak, 07.12.2018.

23:25

SAD ponovo kritikovale Globalni pakt o migracijama
Foto: Thinkstock

SAD su ga nazvale dokumentom koji podriva suverenitet zemalja.

Američka misija pri Ujedinjenim nacijama izdala je oštro saopštenje na tri strane o Globalnom paktu za sigurnu, organizovanu i redovnu migraciju, koji treba zvanično da bude odobren u Marakešu, u Maroku, 10. i 11. decembra.

Administracija prethodnog predsednika SAD Baraka Obame podržala je nacrt dogovora 2016. ali je Tramp izašao iz njega pre godinu dana navodeći da su brojne odredbe suprotne američkoj politici o imigraciji i izbeglicama.

U današnjem saopštenju navodi se da ovim sporazumom pokušava da se globalizuje upravljanje migracijama na uštrb suverenog prava država da upravljaju svojim imigracionim sistemom.

Podseća se da su SAD izašle iz tog dogovora 2017. zato što su ciljevi nepomirljivi s američkim zakonom, politikom i interesima američkog naroda.

Na konferenciji u Marakešu 10. i 11. decembra treba da se odobri Globalni pakt za bezbednu, organizovanu i redovnu migraciju koji je finalizovan u UN u julu, kada su ga podržale sve zemlje izuzev SAD.

Međutim taj neobavezujući dogovor naišao je na velika protivljenja nacionalista u Evropi i u drugim zemljama, kao i u pojedinim evropskim zemljama među kojima su Mađarska, Austrija i Poljska, Belgija, Italija, Švajcarska, koje su se od tada povukle iz tog sporazuma, ili izrazile rezerve.

Portparol UN-a Stefan Dižarik rekao je danas, u redovnom obraćanju novinarima i kao odgovor na saopštenje SAD, da je suprotno svakoj logici zamišljati da može da se upravlja migracijama bez razgovora na međunarodnom nivou.

On je rekao da Pakt nije obavezujući dokument i da ne dovodi u pitanje suverenitet država nad njihovim granicama, već da ima za cilj samo da pomogne zemljama da se bolje suoče s migracijama.

Uprkos neslaganjima oko dogovora o migracijama, očekuje se da više od sto zemalja u ponedeljak u Marakešu zvanično odobri taj dogovor, pre nego što bude ratifikovan u obliku rezolucije na Generalnoj skupštini UN predviđenoj za 19. decembar u Njujorku, navodi agencija Frans pres.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: