Granica SAD "na ivici": Stigli migranti, dignuta vojska

Više od 4.000 migranata stiglo je u Tihuanu, grad na severozapadu Meksika na granici sa SAD. Vojska dobila n aredbu da reaguje, akoje potrebno.

Izvor: Tanjug, Beta/AFP

Četvrtak, 22.11.2018.

08:24

Granica SAD
Foto: Tanjug/AP

Samo je juče autobusima ili pešice više stotina migranata poreklom iz Srednje Amerike stiglo do meksičko-američke granice. Prihvatni centri su puni i određeni broj migranata smešten je u improvizovane kampove u okolini.

Hranu im dele aktivisti i predstavnici verskih organizacija. Lokalne vlasti su saopštile da je od 4.000 migranata, koliko ih trenutno ima u gradu, 400 dece.

Većina migranata namerava da podnese zahtev za azil u SAD, ali bi na razmatranje svog slučaja mogli da čakaju i više od godinu dana.

Američki ministar odbrane Džejms Matis saopštio je da mu je Bela kuća dala ovlašćenje da vojskom brani carinike i graničare na granici s Meksikom.

Agencija AP navodi da to znači da će Matis imati ovlašćenje da u slučaju nasilja ili drugih incidenata na granici pošalje vojsku koja bi branila osoblje i hapsila migrante.

Matis je rekao da vojska neće preuzimati ovlašćenja organa reda, a da bi migranti bili zadržani samo nekoliko minuta ili sati, ali je dodao da će imati ovlašćenja da otvori vatru, ako je to neophodno. Vojska bi intervenisala na američkoj jugozapadnoj granici samo u slučaju specifičnog zahteva Ministarstva unutrašnje bezbednosti, objasnio je Matis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: