Kritike, odgovor REM-a i "ljubi vas deda Ratko"

Regulatorno telo za elektronske medije reagovalo zbog kritika na njegov račun, u vezi uključenja Ratka Mladića u jutarnji program TV Hepi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2018.

11:30

Kritike, odgovor REM-a i

To telo, naime, reagovalo je na gostovanje Gordane Suše na TV N1, ali i dela medija u Srbiji, koji tvrde da je nezavisni regulator, u ovom slučaju REM, morao da reaguje povodom telefonskog uključenja Mladića.

"Regulatornom telu za elektronske medije ne preostaje ništa drugo nego da zamoli sve učesnike u javnom dijalogu, a pogotovo svoje bivše članove, da prestanu da se paušalno i olako bave stvarima koje, očigledno, nedovoljno poznaju”, saopšteno je iz REM-a.

U tom saopštenju se takođe navodi: “Član 30 Zakona o elektronskim medijima, na koji se gospođa Suša nonšalantno pozvala, kao da stvarno zna o čemu je reč, doslovno glasi: ‘Regulator je u pogledu postojanja krivičnog dela, privrednog prestupa i prekršaja, kao i odgovornosti za njih, vezan za pravnosnažnu presudu suda kojom je optuženi oglašen krivim’.”

Prema tome, kažu iz REM-a, taj član, bez obzira na činjenicu kada se primenjuje, kao i na to da li je odluku doneo naš ili međunarodni sud, nikako ne može da se odnosi na Ratka Mladića, iz prostog razloga što on nije pravosnažno osuđen, žalbeni postupak mu je u toku.

"Dalje, Regulatorno telo za elektronske medije nikada nije primilo nikakav zahtev iz Međunarodnog suda u Hagu kojim se traži bilo kakva zabrana kada je reč o medijskom tretmanu haških optuženika. Regulatorno telo za elektronske medije moglo bi da reaguje samo u slučaju u kojem se, u razgovoru sa bilo kojim optuženim, za bilo koji zločin, upotrebljava govor mržnje, poziva na zločin protiv čovečnosti ili ubijanje pripadnika drugih naroda”, ističu iz REM-a.

Kako “ljubi vas deda Ratko” nikako ne može da se podvede pod bilo šta slično, Regulatorno telo za elektronske medije nije imalo nikakvog zakonskog osnova da se meša u program Hepi televizije.

“Zbog svega navedenog, REM još jednom apeluje na sve učesnike u javnom dijalogu da se dobro obaveste, pročitaju zakone i shvate suštinu postojanja i posla regulatora, pre nego što krenu da mu dele lekcije”, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: