Vicekancelar umesto ministrima, poslao SMS "neprijatelju"

Austrijskom vicekancelaru Hajnc-Kristijanu Štraheu dogodila se greška prilikom slanja SMS poruke.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.11.2018.

12:27

Vicekancelar umesto ministrima, poslao SMS
screenshot

On je poruku, sa planom svoje stranke za delovanje u Nacionalnoj banci (OeNB), poslao, umesto svojim članovima u vladi, političkom protivniku, koji ju je objavio.

Štrahe je u SMS poruci svojim članovima ukazao na opasnost da bi, od koalicionog partnera Narodne partije (OVP) kancelara Sebastijana Kurca, izmeštanje nadzora banaka iz OeNB u Ustanovu za nadzor finansijskog tržišta (FMA), moglo podrivati uticaj slobodacara u toj instituciji i svoje članove vlade pozvao da ne glasaju za predlog Ministarstva finansija.

Ministar finansija Hartvig Leger je najavio da želi da umanji nadležnosti OeNB i smanji broj direktora u OeNB sa četiri na tri.

“Tada bi bili u defanzivi. Kako da argumentujemo četvrtog direktora, ako on više ne bude imao šta da radi? U suprotnom i drugi direktor bi morao doći iz naših redova“, napisao je Štrahe u spornoj poruci.

FPO želi da dobije i mesto guvernera FPO, koje predviđa za nekadašnjeg direktora u Svetskoj banci Roberta Holcmana.

Prema aktuelnoj situaciji, u kojoj postoji četiri direktora u OeNB, za donošenje odluke potrebno je većinsko glasanje, pri čemu većinu može doneti guverner.

Zbog toga, kako je podsetio Štrahe u poruci poslatoj političkom „neprijatelju, neophodno je da OeNB zadrži četiri direktorska mesta.

Štrahe je u toj poruci, koja je prosleđena medijima, napisao svojim članovima vlade da ne glasaju za predlog Ministarstva finansija.

Nakon objave SMS poruke, koja bi mogla izazvati tenzije u koaliciji, Štrahe je potvrdio grešku koju je napravio, ali i dodao da se nije radilo ni o kakvoj tajni ili „planu moći“ kako je predstavljen u javnosti.

Imače ovo nije prvi put da se u Austriji dogodila ovakva greška.

Ovog leta je, na primer, Ministarstvo za socijalna pitanja interne mejlove poslalo jednom novinaru, koji je poruke stavio na raspolaganje magazinu „Falter“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: