"Opasna izjava američke ambasadorke"

Izjavu američke ambasadorke u NATO Kej Bejli Hačinson Rusija smatra opasnom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images
Getty Images

Ona je kazala da Moskva mora da obustavi razvoj raketa sa nuklearnim bojevim glavama i njeno upozorenje da bi SAD mogle da uklone taj sistem.

"Izgleda da ljudi koji iznose takve izjave ne shvataju nivo njihove odgovornosti i opasnost koju nosi agresivna retorika", izjavila je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi Tass.

Američka predstavnica u NATO kazala je da Rusija mora da obustavi razvoj novih raketa koje bi mogle da nose nuklearne bojeve glave i upozorila da bi SAD mogle da uklone taj sistem ukoliko postane operativan.

"Sada je vreme da Rusija sedne za sto i stavi tačku na kršenja", rekla je danas američka ambasadorka Kej Bejli Hačinson, preneo je AP.

Hačinson je istakla da ukoliko taj Rusi osposobe taj sistem te on počne da funcioniše, SAD će se angažovati na uklanjanju raketa koje bi mogle da pogode Ameriku i neku od partnerskih zemalja u Evropi.

NATO strahuje da sistem 9M729 krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz 1987, navodi američka agencija.

Taj dogovor iz vremena hladnog rata zabranjuje čitavu klasu oružja - sve krstareće rakete bazirane na kopnu s dometom od 500 do 5.500 kilometara, dodao je AP.

strana 1 od 415 idi na stranu