Razgraničenje po Dodiku - "iz mitologije Austrougarske"

Ideju o razgraničenju u slučaju "Kosovo" podržao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se međutim istovoremeno zalaže i za razgraničenje u BiH.

Izvor: prva
Podeli

Pročitajte još:

"Da li Kosovo, da li RS, da li vamo, da li tamo..."

Francuski istoričar i geopolitikolog Aleksi Trud objašnjava da je manevarski prostor Srbije za rešavanje kosovskog pitanja veoma mali, ali i nemerljivo veći kada je reč o RS.

Nekoliko puta ponovljeno odlučno nemačko najn i dalje nedovoljno da zaustavi crtanje u Banjaluci.

"Mislim da je Vučić u pravu da se na Balkanu prvo treba desiti razgraničenje, mi želimo razgraničenje od BiH. Veoma je važno da Srbi danas izađu sa jasnim političkim, nacionalnim programom i zahtevima, i to bi trebalo da bude naš cilj u ovom veku", rekao je Dodik.

A taj cilj na Dodikovoj karti bi trebalo da izgleda ovako. Predsednik Srpske objasnio: ne bodljikave žice na ogradama već samo afirmacija srpskih interesa - Republika Srpska, Srbija, četiri opštine Kosova, uz reintegraciju srpske politike i nacionalnih interesa u Crnoj Gori.

"Ta percepcija koju Dodik sada plasira je percepcija iz mitologije Austrougarske, jer oni su razvijali tu kosovsku i velikosrpsku mitologiju da bi zloupotrebila Srbe za njene ratove protiv Turske. Dodik bi trebalo da bude odgovorniji", smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Koliko odgovorniji? Francuski istoričar i geopolitikolog Aleksi Trud prognozira da će konačni dogovor Beograda i Priština postići u Parizu 11. i 12. novembra na marginama velike proslave stogodišnjice pobede saveznika u Prvom svetskom ratu.

"Imajući u vidu aktuelnu situaciju, za Srbiju će biti uspeh ako dobije sever Kosova, ali zato sam mnogo veći optimista kada je reč o Republici Srpskoj. Baš zbog razvoja situacije oko Kosova vidim prostor da se RS još više približi Srbiji", navodi Trud.

A u tom približavanju Banjaluke Beogradu nekadašnji američki ambasador je pre dve i po godine za Prvu televiziju rekao da vidi samo jedan epilog.

"Moje mišljenje je da ukoliko Srpska odluči da raspiše referendum o nezavisnost, Bošnjaci bi krenuli u novi rat", rekao je tada Vilijam Montgomeri.

A svoj rat na društvenim mrežama nastavlja da vodi tvorac ideje o Velikoj Srbiji, lider radikala Vojislav Šešelj - umesto razgraničenja, na Tviteru predložio da se "na Kosovo sjurimo s vojskom i policijom i oteramo sve Šiptare".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 191 idi na stranu