Zabranjena upotreba mobilnih telefona u osnovnim školama

Francuski parlament usvojio je zakon o zabrani upotrebe mobilnih telefona u osnovnim školama, što je predizborno obećanje predsednika Emanuela Makrona.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.07.2018.

19:06

Zabranjena upotreba mobilnih telefona u osnovnim školama
Ilustracija: Thinkstock

Zakon zabranjuje upotrebu mobilnih telefona, tableta i drugih elektronskih uređaja povezanih sa internetom u osnovnim školama. Biće izuzetaka kao što su vanškolske aktivnosti ili upotreba tih uređaja kod đaka s posebnim potrebama.

Srednje škole imaju mogućnost ali ne i obavezu da zabrane upotrebu mobilnog telefona u skladu sa internim dogovorom.

Francuski zakon usvojen 2010. godine već zabranjuje upotrebu mobilnog telefona za vreme nastavnih aktivnosti, ali su mnoge škole činile izuzetke i nisu se pridržavale propisa.

Ministar prosvete Žan-Mišel Blanke izjavio je da novi zakon predstavlja poruku celom francuskom društvu dodajući da se zalaže za savremeni pristup tehonologiji ali i umerenost kada je u pitanju lična upotreba elektronskih uređaja kod dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: