Subota, 09.06.2018.

08:39

Tramp je ponovo ostao sam; "Rusija još ne može u G7"

Čelnici EU na samitu G7 u Kanadi saglasili su se kako još nisu ispunjeni uslovi za ponovno primanje Rusije.

Izvor: B92, Beta

Tramp je ponovo ostao sam;
Foto: Tanjug/AP/Evan Vuèi

To je potvrdila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Govoreći na marginama sastanka na vrhu u Kvebeku, Merkel je rekla kako je prerano reći hoće li čelnici da izdaju zajedničku izjavu, dodajući da još nisu razgovarali o trgovini i klimi, dva najosetljivija pitanja.

“Po mom mišljenju važno je da ima manje stvari oko kojih se ne slažemo nego prošle godine“, rekla je ona.

Američki predsednik Donadl Tramp je ranije u petak rekao kako Rusija treba da se vrati u grupu sedam najrazvijenijih zemalja sveta, a s obzirom na odluku EU, BBC ocenjuje da je Tramp na ovom samitu "izolovan".

Moskva je iz G7 izbačena nakon aneksije Krima 2014. godine.

Vođe tih zemalja, Emanuel Makron, Angela Merkel, Tereza Mej i Đuzepe Konte, koji su se sastali neposredno pred početak samita G-7 u Kanadi na inicijativu francuskog predsednika složili su se da je "evropski stav da se ne vrati Rusija" podsećajući da G-7 nastavlja "budnost" prema Moskvi ali i ukazujući na "mogućnost uspostavljanja dijaloga", što je ustupak Rimu, prema rečima Makronovih savetnika.

Novi italijanski premijer Đuzepe Konte ranije je preko Tvitera napisao da podržava vraćanje Rusije u sastav grupe industrijalizovanih zemalja.

U G-7 su još i Japan, Kanada i SAD a sastancima prisustvuje i predstavnik Evropske unije.

Međutim, Merkelova navodi da su svi čelnici EU okupljeni u Kvebeku, uključujući Kontea, saglasili da to pitanje nije na dnevnom redu.

“Ovde smo se svi saglasili da se Rusija ne može vratiti sve dok se u vezi sa problemima u Ukrajini ne postigne značajan napredak“, istakla je Merkel.

Mediji su u međuvremenu objavili delove nacrta zajedničkog saopštenja u kojoj čelnici G7 pristaju na razmenu informacija i saradnju s internetskim kompanijama kako bi se sprečilo strano uplitanje u izbore u njihovim zemljama.

Nacrt takođe kaže da su države G7 - SAD, Kanada, Japan, Velika Britnaija, Italija, Nemačka i Francuska saglasne oko toga da treba osigurati transparentnost finansiranja političkih stranaka i političkih oglasa, posebno u izbornim kampanjama.

Time su se očito aludirali na optužbe SAD i vlada nekih evropskih dražava da se Rusija mešala u njihove izbore. Moskva sve te optužbe odbacuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: