Kosovo 1

14.05.2024.

19:24

Novi napad: Oskrnavljena srpska crkva na KiM; Grafiti su zabrinjavajući FOTO

Eparhija raško-prizrenska saopštila je danas da su nepoznata lica provalila i ispisala grafite u crkvi Svete Trojice u Selu Naklo kod Peći, u selu Naklo kod Peći, izrazivši duboku zabrinutost zbog najnovijeg napada na srpske svetinje.

Izvor: eparhija-prizren

Novi napad: Oskrnavljena srpska crkva na KiM; Grafiti su zabrinjavajući FOTO
Shutterstock/Mihail Verbal

Podeli:

Prema izveštaju koji je Eparhiji dostavio parohijski sveštenik u Peći, među ispisanim porukama se nalaze "Alahu Ekbar", kao i poruka na albanskom "uklonite ovu crkvu odavde, samo muslimana ima tu" i "ne želimo crkve, želimo džamije...islam je jedina prava vera", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije.

Fotografije sramnih grafita možete pogledati ovde. 

Crkva je posvećena Sv.Trojici, i spaljena je u martovskim neredima 2004. godine. Obnova je počela 2020. godine kada je očišćena porta i groblje.

Kasnije je ograđena porta zajedno sa grobljem, postavljena je stolarija i urađen je krov na crkvi.

U ovom selu je pre 2004. živelo 300 pravoslavnih Srba, čijom je inicijativom obnova ove crkve i započela.

Napadi na srpske pravoslavne hramove na Kosovu i Metohiji se kontinuirano dešavaju i posebno su učestali poslednjih meseci, navodi se u saopštenju Eparhije.

Najvećim delom ovi napadi na crkve i privatnu imovinu imaju etničku i versku pozadinu jer su usmereni konkretno na srpsku zajednicu, čije prisustvo nekome očigledno smeta.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: