Pokolj u Gazi: Osude i Netanjahuovo "hvala hrabrom Trampu"

Najmanje 52 Palestinca su ubijena i 1.200 je ranjeno tokom protesta u Gazi, kod granice sa Izraelom, saopštili su zvaničnici novi zvanični bilans sukoba.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 14.05.2018.

21:07

Pokolj u Gazi: Osude i Netanjahuovo
Foto: Tanjug/AP

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da se 116 osoba nalazi u kritičnom stanju. Kako se navodi u saopštenju, sukobi su izbili nekoliko sati pre najavljenog zvaničnog otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu, preseljene iz Tel Aviva.

Sa ovim brojem žrtava, današnji dan ubraja se u najkrvaviji od početka sukoba u pojasu Gaze između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela 2014, konstantuje Rojters.

Broj poginulih raste, a i međunarodna osuda sukoba na granici u pojasu Gaze, posebno izraelske policijske vatre na nenaoružane demonstrante.

Palestinske vlasti na Zapadnoj obali optužile su Izrael za "užasan masakr" u pojasu Gaze.

Portparol palestinske vlade Jusuf al-Mahmud zatražio je od međunarodne zajednice "hitnu intervenciju radi zaustavljanja užasnog masakra u Gazi".

Kako se navodi u saopštenju portparola, "izraelske okupatorske snage" sprovode masakr "nad herojskim palestinskim narodom".

Iran i Turska osudili su premeštanje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim, rekavši da je takav potez nelegalan i da ne uzima u obzir prava Palestinaca.

"Izraelski režim izvršio je masakr nebrojenog broja Palestinaca dok su protestovali u najvećem zatvoru na otvorenom. Tramp, u međuvremenu, slavi nelegalno premeštanje ambasade SAD, dok njegovi arapski saradnici prave diverzije", poručio je na Tviteru ministar spoljnih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif, dodajući da je današnje otvaranje ambasade "dan velikog srama", navodi AP.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je saopštilo da je odluka SAD da premesti ambasadu u Jerusalim podstakla izraelske snage na ubistvo Palestinaca.

"Proklinjemo masakr koji su sprovele izraelske bezbednosne snage nad Palestincima koji su mirno demonstrirali", navodi se u saopštenju Ministarstva, prenosi Rojters.

"Američka administracija je odgovorna isto koliko Izrael za ovaj masakr", naveo je na Tviteru portparol turske vlade Bekir Bozdag.Predsednik Turske Erdogan ranije danas je kritikovao SAD zbog odluke da premesti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim.

SAD zanemaruju pravo i pravdu, ignorišući međunarodnu zajednicu, rekao je Erdogan, uz ocenu da su odlukom o preseljenju ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim SAD izgubile svoju "posredničku ulogu" na Bliskom istoku.

"Odbacujemo ovu odluku koja krši međunarodno pravo i rezolucije UN", rekao je turski predsednik drugog dana posete Londonu na konferenciji u londonskom institutu Četam haus.

Kako je rekao, "ovom odlukom SAD su odlučile da budu deo problema i izgubile su svoju ulogu posrednika u mirovnom procesu" na Bliskom istoku.

Egipat je takođe osudio ubistvo palestinskih civila.

"Egipat odbacuje korišćenje sile nad učesnicima mirnih marševa i zahteva legitimna i opravdana prava, a upozorava o negativnim posledicama ove opasne eskalacije", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Egipta, prenosi Rojters.

"Šokantna ubistva", "Sprečiti eskalaciju"....

Foto: Tanjug/AP
Izraelska paljba u kojoj su ubijene desetine ljudi mora odmah da prestane, a međunarodna zajednica mora izvesti odgovorne pred lice pravde, poručio je visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeid Ra'ad al Husein na Tviteru.

"Šokantna ubistva desetina i stotine povređenih. Izraelska paljba u Gazi mora odmah da prestane. Pravo na život se mora poštovati. Odgovorni za suluda kršenja ljudskih prava moraju odgovarati. Međunarodna zajednica mora osigurati pravdu za žrtve", napisao je Zaid, prenosi Rojers.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je osudio "nasilje" u Izraelu i, kako je saopštila Jelisejska palata, najavio "razgovore sa svim akterima u regionu narednih dana".

Makron je "upozorio i na posledice" američke odluke da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, piše u saopštenju. Predsednik Francuske je 6. decembra 2017. godine, kada je predsednik SAD Donald Tramp doneo tu odluku ocenio da je to "za žaljenje" i ukazao da je "Francuska ne odobrava".

"Status Jerusalima je pitanje bezbednosti koje se tiče cele međunarodne zajednice, a ja želim da jasno kažem da status Jerusalima treba da utvrde Izraelci i Palestinci tokom pregovora pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija", rekao je novinarima Makron koji je u poseti Alžiru.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Iv Le Drijan poručio je izraelskim vlastima da se suzdrže, nakon što je više Palestinaca ubijeno u sukobu na granici Izraela i Pojasa Gaze.

"Francuska poziva sve strane da se ponašaju odgovorno i spreče novu eskalaciju", rekao je Le Drijan.

On se ne slaže sa premeštanjem američke ambasade, za šta kaže da predstavlja "kršenje međunarodnog prava, a pogotovo rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija".

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izrazio je danas zabrinutost zbog vesti o velikom broju mrtvih u Gazi.

Gutereš je rekao u Beču da je zabrinut zbog sukoba na protestima na više punktova kod granice, nekoliko sati uoči otvaranja američke ambasade u Jerusalimu. Grupe demonstranata pokušale su da se približe granici, gađajući izraelske vojnike kamenicama, posle čega su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestince.

"Posebno sam zabrinut zbog vesti koje dolaze iz Gaze o velikom broju mrtvih", kazao je on.

Kuvajt, nestalni član Saveta bezbednosti UN, najavio je da će uskoro zatražiti hitan sastanak tog tela zbog pogibije više desetina Palestinaca od vatre vojske Izraela na granici pojasa Gaze.

"Osuđujemo šta se desilo, reagovaćemo i videćemo šta će učiniti Savet bezbednosti. Danas ili sutra, mogli bismo tražiti hitan sastanak" Saveta, rekao je novinarima ambasador Kuvajta u UN, Mansour al-Otaibi.

"Još se konsultujemo o tome sa arapskom grupom (zemalja u UN) i s palestinskim ambasadorom", dodao je on.

"Smrt Palestinaca upozorenje onima sa sličnim idejama"

Foto: Tanjug/AP
Arapska liga održaće u sredu vanredni sastanak kako bi razgovarala o "nelegalnom" preseljenju Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim, a generalni sekretar te lige Ahmed Abul-Geit kaže da bi smrt više desetina Palestinaca, koja se dovodi u vezu sa premeštanjem američke ambasade, trebalo da bude upozorenje onima koji razmatraju da povuku sličan potez.

Geit je odluku SAD da prebace ambasadu u Jerusalim nazvao "očiglednim kršenjem međunarodnog prava", prenela je egipatska novinska agencija MENA.

"Pad palestinskih mučenika od metaka izraelske okupacije mora da oglasi zvono za uzbunu u svim državama, koja ne nalaze ništa loše u nemoralnom i nelegalnom stavu, kojem svedočimo", rekao je Geit.

Geit smatra da američka administracija ne shvata stvarne posledice odluke da premesti ambasadu u Jerusalim, preneo je Rojters.

Arapska liga održaće u sredu sastanak na nivou stalnih predstavnika "kako bi se suprotstavila nelegalnoj odluci SAD da prebace svoju ambasadu u Jerusalim", dodaje MENA.

"Putovanje ka miru započelo time što je snažna Amerika priznala ono što je istina"

Foto: Tanjug/AP
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će otvaranje ambasade SAD u Jerusalimu biti u Izraelu pamćeno generacijama, dok je zet i glavni savetnik za Bliski istok američkog predsednika Donalda Trampa Džered Kušner na ceremoniji poručio da su Palestinci koji demonstriraju na granici Pojasa Gaze "deo problema, a ne deo rešenja".

"Ovo je veliki dan. Veliki dan za Jerusalim. Veliki dan za državu Izrael. Dan koji će biti urezan u naše nacionalno pamćenje generacijama", poručio je Netanjahu u govoru na otvaranju ambasade, prenosi Rojters.

Navodi se da se on zahvalio Trampu zbog toga što je "imao hrabrosti" da održi obećanje i premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Netanjahu je govor zaključio time što je Jerusalim nazvao "večnom, nedeljivom prestonicom Izraela".

AP prenosi se da je Kušner u govoru na ceremoniji otvaranja izrazio nadu u postizanje mira na Bliskom istoku, ali je palestinske demonstrante u pograničnom području Pojasa Gaze s Izraelom označio kao one koji ruše njegove napore na obezbeđivanju mirovnog sporazuma.

"Kao što smo videli iz prošlomesečnih protesta, pa čak i iz ovih današnjih, oni koji izazivaju nasilje jesu deo problema, a ne deo rešenja.

Kušner je dodao da je "putovanje ka miru započelo time što je snažna Amerika priznala ono što je istina".

Izraelska vojska saopštila je da je izvela pet vazdušnih udara na Pojas Gaze nakon razmene vatre između ekstremista i vojnika, dok u Jerusalimu u blizini novootvorene ambasade SAD demonstriraju stotine arapskih državljana Izraela, prenosi AP.

Navodi se da je brigadni general izraelske vojske Ronen Manelis objavio da su napadnuti kampovi za obuku ekstremne islamske organizacije Hamas koja je vlast u Gazi i predvodi proteste koji traju duž granice s Izraelom.

Manelis je kazao da je u tri slučaju došlo do razmene vatre izraelskih trupa i ekstremista.

AP navodi da u blizini zgrade u kojoj je smeštena nova ambasada SAD u Jerusalimu istovremeno protestuju stotine arapskih državljana Izraela, uključujući i pet poslanika izraelskog parlamenta.

Ulicu nadomak ambasade blokirale su desetine policajaca koji sprečavaju demonstrante da priđu bliže ceremoniji kojoj prisustvuje visoka američka delegacija i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Navodi se da demonstranti mašu palestinskim zastavama i nose transparente na kojima piše "Ne premeštanju ambasade SAD u Jerusalim".

Predsednik SAD Donald Tramp u snimljenom poruci emitovanoj na ceremoniji otvaranja američke ambasade u Jerusalimu izjavio je da je i dalje posvećen miru između Izraela i Palestinaca, prenosi Rojters.

"Naša najveća nada je mir. SAD ostaju potpuno posvećene omogućavanju trajnog mirovnog sporazuma. SAD će uvek biti veliki prijatelj Izraela i partner u težnji ka slobodi i miru", poručio je Tramp.

Rojters podseća da je Trampova odluka da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i prebaci ambasadu iz Tel Aviva razbesnela Palestince i izazvala međunarodnu zabrinutost.

"Bi-Bi-Si" prenosi da je njegova ćerka i visoka savetnica u Beloj kući Ivanka Tramp zajedno sa ministrom finansija SAD Stivenom Mnućcinom otkrila ploču na zidu zgrade koja će služiti kao privremeni dom američke ambasade u Jerusalimu.

"U ime 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država želimo vam zvaničnu dobrodošlicu po prvi put u ambasadi SAD ovde u Jerusalimu, prestonici Izraela", kazala je Trampova ćerka.

SAD su danas zvanično otvorile ambasadu u Izraelu koja je premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim, prenosi Rojters.

"Danas otvaramo ambasadu SAD u Jerusalimu", rekao je na početku ceremonije američki ambasador Dejvid Fridmen.

Navodi se da ceremoniji prisustvuje delegacija iz Vašingtona i izraelski lideri.

AP prenosi da su na čelu američke delegacije zet predsednika SAD Donalda Trampa Džered Kušner i predsednikova ćerka Ivanka Tramp, koji su oboje visoki savetnici u Beloj kući, a tu su i američki ministar finansija Stiven Mnučin i četiri republikanska senatora.

Navodi se da je u publici i premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Ceremonija se održava u trenutku dok Palestinci održavaju masovne proteste na granici Pojasa Gaze s Izraelom u kojima je ubijeno najmanje 52 ljudi, što je dan sa najviše žrtava u prekograničnom nasilju od rata koji je tu vođen 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: